Cum testăm solul fără kit de testare

Ştiţi deja că PH-ul solului este extrem de important  pentru reuşita plantelor noastre. Am văzut care este metoda profesionistă de măsurare a PH-ului solului, iar acum o să vă spunem cum putem să ne dăm seama de aciditatea /alcalinitatea relativă a solului, dacă nu avem la îndemână un kit sau un aparat profesionist de testare.

PH-ul solului determină ce plante putem creşte în grădină şi ce plante condamnăm la chin dacă le vom pune în solul nepotrivit.

Metoda 1  – Cu oţet şi bicarbonat de sodiu

Mai întâi puneţi două linguri de pământ într-un recipient curat. Adăugați peste ½ de cană de oţet alb şi aşteaptaţi să vedeţi ce se întâmplă. Dacă începe să facă bule, sunteţi posesorul unul sol alcalin cu un PH cuprins între 7 şi 8.

Dacă nu se întâmplă acest lucru, luaţi alte două linguri de pământ şi puneţi-le într-un recipient curat, separat. Adăugaţi apă distilată până când obţineţi un noroi (moale, dar nu apos). Puneţi peste ½ lingurţă de bicarbonat de sodiu. Dacă reacţionează, aveţi de-a face cu un sol acid cu aciditate între 5 şi 6.

Ei bine, dacă nu reacţionează deloc, aveţi în grădină un sol neutru, perfect pentru creşterea majorităţii plantelor!

Metoda 2 – cu varză roşie

Varza roşie conţine un compus colorant, antocianina, care îşi transformă culoarea în verde gălbui atunci când se află în mediu bazic (alcalin) şi în roz atunci când mediul este acid.

Este important să folosiţi pentru acest test apă distilată, deoarece apa de la robinet poate fi alcalină din cauza mineralelor din ea.

Să începem: puneţi 2 căni de apă distilată într-o cratiţă. Tăiaţi 4-6 frunze de varză roşie şi lăsaţi să fiarbă uşor cca 10 minute. Luaţi cratiţa de pe foc şi lăsaţi amestecul să se răcească minim 30 de minute, iar apoi filtraţi lichidul. Veţi avea un lichid cu o culoare mov – albăstrie, corespondentă unui PH neutru de 7.

Puneţi 2 linguri de pământ într-un borcan (nu mai mult pentru că veţi obţine un ri maro din care nu veţi înţelege nimic) şi adăugaţi apa de varză roşie astfel încât lichidul să acopere solul cu vreo 3-4 degete.  Amestecaţi bine şi lăsaţi amestecul să se odihnească cca 20 de minute.

Verificaţi acum culoarea:  dacă aveţi o culoare roșiatică / roz, solul este acid. Dacă este verde / galben-verzui, solul este alcalin. Solul neutru este de obicei purpuriu / albastru.

Atunci când este folosit corect, testul cu varză roşie poate estima aproape cu exactitate PH-ul solului, graţie nuanţelor pe care le capătă în funcţie de aciditatea solului.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro