Cum şi când plantăm bulbii de flori

Bulbii dau flori minunate grădinii, sunt uşor de plantat şi nu dau mari bătăi de cap grădinarilor. Pentru rezultate excelente, este nevoie însă să ştiţi câteva lucruri.

Lalelele şi  ghioceii luminează grădina încă de primăvara devreme. Crinii şi gladiolele se răsfaţă în soarele plin al verii, iar delicatele dalii aduc culori intense toamna. De aceea este indicat să folosim bulbi de flori care să coloreze şi înveselească grădina aproape tot anul!

Când se plantează bulbii

Bulbii florilor de primăvară, cum ar fi narcisele, crocusul și zambilele, se plantează de preferință până la sfârșitul lunii septembrie. Apoi puteţi planta flori de vară rezistente, cum ar fi crini, alii și crocosmie, în septembrie și octombrie. În noiembrie vine rândul lalelelor.

Unde să plantați bulbii

Unii bulbi au nevoie de amplasare specifică, dar cei mai mulţi, inclusiv lalele și narcisele, preferă un loc cald și însorit, cu un drenaj bun, deoarece provin din zone cu climat uscat de vară. Crocusul în schimb are nevoie de un habitat mai umed şi mai rece.

Cum se plantează bulbi

Majoritatea bulbilor sunt plantați când sunt uscați, într-o stare latentă, fără frunze, fără rădăcini. Plantați cât mai curând posibil.  Încercați să plantați în grupuri de cel puțin șase, cu cât mai multe bulbi sunt grupaţi împreună, cu atât vor arăta mai bine. De obicei, între 25 și 50 de bulbi pot fi necesari pentru a face un spectacol impresionant.

Săpați o gaură suficient de largă și de adâncă. Plantați majoritatea bulbilor la două până la trei ori adâncimea lor. De exemplu, pentru un bulb de 5 cm înălțime, săpați o gaură de 10-15 cm adâncime și așezați bulbul în partea de jos a acestuia. Dacă solul este umed sau bulbii sunt plantați în toamnă, udarea nu este critică. În caz contrar este nevoie de apă imediat după plantare.

În containere

Majoritatea bulbilor sunt ideali pentru creșterea în containere, dar acest lucru se potrivește mai ales celor cu flori mari, cum ar fi lalelele, crinii, alium. Iată câteva sfaturi pentru succes:

Plantați la adâncimea de trei ori mai mare și la o lățime de bulb. Udaţi bulbii o dată după plantare, apoi în mod regulat atunci în creștere activă, dar puteți reduce udarea odată ce frunzele încep să moară și intră în sezonul latent. Cu toate acestea, continuați să verificați ghivecele iarna, asigurându-vă că nu se usucă complet.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro