Nu-i aşa că perspectiva de a avea o seră în curte în care să puteţi creşte legume gustoase şi sănătoase, vă dă târcoale de ceva vreme? Ei bine, trebuie să ştiţi că nu este foarte dificil să vă faceţi acasă propria seră, sau propriul solar cum mai sunt acestea numite.
Fiecare grădinar visează să aibă o seră în curte, unde să poată dispune de mediul perfect pentru răsaduri şi pentru creşterea de legume organice. Cu ajutorul unei sere perioada activă de grădinărit prelungeşte, începând de primăvara devreme şi continuând până toamna târziu când încep perioadele de ger pe timpul nopţii.
O seră tradiţională, cu un spaţiu de minim 20 de mp, nu numai că este costisitoare, dar este aproape imposibil de poziţionat în grădinile noastre mici. Asta nu trebuie să vă descurajeze, deoarece putem realiza, cu uşurinţă, o seră de dimensiuni mici, perfectă pentru nevoile noastre.
Puteţi cumpăra un kit de seră gata asamblat sau vă puteţi face o listă cu cele trebuincioase şi să porniţi la treabă!
Veţi regăsi nenumărate planuri gratuite în mediul online, însă, înainte de a vă apuca să urmaţi unul sau altul dintre acestea, este bine să luaţi în considerare următoarele lucruri:
Autorizaţie
Cel mai probabil nu veţi avea nevoie de o autorizaţie de construcţie dacă vă hotărâţi să faceţi o seră mică, acoperită cu folie. Dacă însă dimensiunile ei sunt generoase, o acoperiţi cu sticlă şi îi faceţi şi o mică fundaţie, este posibil să aveţi nevoie de autorizaţie de construcţie. Interesaţi-vă înainte de a începe construcţia unei sere mari.
Soare şi iar soare
Rolul unei sere este de a oferi un loc cald și însorit plantelor şi de aceea este extrem de important să fie amplasată corect în curte. Orientarea optimă a serii este spre sud sau sud-est pentru a capta soarele de dimineață. Dar şi orientarea spre est funcționează bine în majoritatea climatelor.
Ca regulă, încercați să alegeți o locație care primește soare neîntrerupt cel puțin șase ore pe zi. Dacă sera nu este una provizorie şi locuiţi într-o zonă cu ninsori abundente, asigurați-vă că acoperişul serei poate susţine greutatea zăpezii fără să se prăbuşească.
Acoperire
Sticla este cel mai tradițional material pentru serele. Dar sticla este grea, fragilă și scumpă, astfel încât majoritatea serelor realizate de grădinarii amatori sunt vitrate cu policarbonat, acrilic, fibră de sticlă sau polietilenă.
Panourile din policarbonat, acril și fibra de sticlă sunt rezistente, oferă o izolare bună și o transmisie excelentă a luminii (atenţie, fibra de sticlă se poate decolora în timp). Folia din polietilenă este foarte accesibilă și ușor de instalat, dar nu este foarte dură și poate fi ușor perforată și deteriorată. În plus, se opacizează şi nu mai permite trecerea uşoară a luminii.
Materialele pentru cadru
Majoritatea cadrelor solarului sunt realizate din lemn sau metal. Lemnul este mai puțin costisitor, mai ușor de lucrat și este potrivit pentru sere de dimensiuni mici-mijlocii. Metalul este mai puternic și mai rezistent la intemperii decât lemnul, dar este mai costisitor. Aluminiul este o alegere bună, deoarece este ușor, rezistent la coroziune și rezistent.
Materiale pentru podea
Podeaua unei sere poate fi făcută din orice tip de materiale, inclusiv pietriș, punți de lemn, piatră de pavilion, grătare metalice, beton turnat sau pur și simplu pământ. Rețineți, totuși, că o suprafaţă de pământ este practică numai în cazul în care curtea se usucă uşor după ploaie, altfel va deveni rapid o mare de noroi.
Recomandarea este să puneţi pietriş, deoarece este relativ ieftin, se scurge bine și suprafaţa poate fi ușor recondiționată prin simpla adăugare de mai mult pietriș.
Reglarea temperaturii
În cazul unei sere este esenţial să puteţi regla temperatura, deoarece temperatura poate creşte extrem de mult sau, dimpotrivă, poate scădea drastic. Pentru a expulza aerul fierbinte, folosiți ferestre funcționale, orificii de ventilare pe acoperiș sau ventilatoare de evacuare. În cazul unei perioade îndelungate de soare puternic, folosiţi cârpe cu care să acoperiţi sera pentru a limita încălzirea.
Când vremea se face foarte rece, montaţi un încălzitor electric echipat cu un ventilator controlat termostatic. În climatele moderate, sistemele solare pasive pot ajuta la alungarea frigului. Umpleți butoaie cu apă sau puneţi blocuri de beton în interiorul serii; vor absorbi energia soarelui în timpul zilei și apoi o vor elibera sub formă de căldură noaptea.