Cum scăpăm de hrean

Cine nu a avut hrean în curte se poate mira de ce ai vrea să scapi de o legumă atât de bună în bucătărie.  Răspunsul este simplu: hreanul este, de asemenea, și una dintre cele mai încăpățânate buruieni și în curând te poți trezi cu grădina plină de frunzele lui impresionante.

Hreanul este o plantă care poate crește oriunde, ceea îl face o plantă ușor de cultivat, dar în același timp o plantă extrem de invazivă.

Dacă ați avut dificultăți de a controla creșterea hreanului, trebuie să știți câteva lucruri care vă vor ajuta să îl țineți sub control.

În primul rând hreanul este una dintre acele plante care din resturile de rădăcini. Cea mai mică bucată de rădăcină rămasă în pământ poate produce o nouă plantă. Și, frișca de pe tort, rădăcina hreanului poate ajunge la 60-70 cm în pământ, deci scoaterea ei cu totul presupune o adevărată excavare în grădină. Iată de ce îndepărtarea hreanului din grădină este atât de dificilă!

Cum să eliminați plantele de hrean

Mai ales dacă hreanul crește sălbatic, de capul lui, în grădina dumneavoastră, el trebuie eliminat sau ținut sub control. Nu există nici un agent chimic sau natural care să ucidă planta imediat și singura modalitate este să îi acordați….multă răbdare!

Primul pas este să săpați în jurul rădăcinilor de hrean cât mai mult posibil. Odată ce ați săpat îndeajuns, udați bine de tot pământul pentru a-l înmuia și încercați să scoateți rădăcina cu totul. După ce ați scos cât de mult puteți din rădăcină, presărați un agent chimic peste resturile rămase. Curățați cât mai bine zona de orice resturi de hrean. Operațiunea trebuie repetată ori de câte ori hreanul reapare. Este însă foarte dificilă și, de aceea, grădinarii preferă o altă abordare: aceea de a-l ține sub control.

Metoda este mai simplă dar este nevoie de atenție constantă. Pur și simplu rupeți frunzele de hrean imediat ce apar. Făcând acest lucru încontinuu, în cele din urmă hreanul va renunța și nu va mai crește, neputând să se dezvolte. Atenție însă, la războiul nervilor hreanul stă extrem de bine și veți avea parte de un meci de anduranță!

Tot la capitolul ”îmblânzire” se numără și acoperirea continuă a zonei în care crește hreanul cu folie pentru buruieni. După câteva luni de acoperire, hreanul va înceta să mai crească.

Îndepărtarea hreanului din grădină este o operațiune de durată. În tot ceea ce faceți însă aveți grijă să nu mărunți rădăcina deoarece resturile vor da noi și noi rădăcini. De, asemenea, aveți mare grijă cu hreanul scos din grădină: puneți resturile într-o pungă de plastic și aruncați-l direct în tomberon. Orice mic rest de hrean aruncat în grămada de resturi vegetale sau în lada de compost va duce la noi și noi plante.

Mult succes!

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »