Cum să-ți ascuți uneltele de grădină!

Cu toții știm că trebuie să investim în instrumente bune, să învățăm cum să le folosim bine și să le întreținem. Din păcate, ultimul punct este adesea trecut cu vederea!

O unealtă ascuțită este eficientă și sigură. Faptul că este eficientă este evident – ​​uneltele ascuțite taie mai bine, scad timpul de lucru și provoacă mai puține daune țesutului vegetal. Și, deși un obiect ascuțit pare mai periculos, el este de fapt mai sigur. O unealtă ascuțită necesită mai puțină forță pentru a face o tăietură, oferind un control mai mare și reducând riscul de alunecare sau tăiere excesivă. Același principiu se aplică și la cuțitele de bucătărie, nu-i așa?

Moduri de ascuțire

Uneltele de mână mici, cum ar fi cuțitele de altoit, cuțitele de recoltat și foarfecele sunt cel mai ușor de ascuțit cu un ascuțitor de mână, cu diamant. Glisați fața diamantată peste lama teșită a unealtei de mână până când se obține ascuțișul dorit. Faceți mișcări la un unghi constant pentru a evita rotunjirea teșiturii. Rețineți că unele lame au o teșire doar pe o parte, altele au teșire pe ambele părți. Aceasta este o caracteristică de design, dar implică faptul că lamele cu o singură față nu trebuie convertite în două fețe și invers.

Uneltele mai mari, cum ar fi cazmale, topoarele și sapele pot fi ascuțite fie cu o polizor de banc, cu o polizor de mână, fie cu o pilă metalică.  Când polizoare electrice, aveți grijă să fiți în siguranță. Asigurați-vă că uneltele care trebuie ascuțite sunt menținute în siguranță cu cleme sau menghine și purtați echipament de siguranță.

Ferăstraiele de tăiat trebuie ascuțite de profesioniști.

Ungerea și lubrifierea

O dată pe sezon, șlefuiți și ungeți mânerele din lemn. Este o treabă rapidă și vă veți bucura apoi de un mâner cu o patină netedă!

De asemenea, este vital să lubrifiați în mod regulat uneltele și mașinile cu părți în mișcare. Dacă veți evita să faceți acest lucru, este posibil ca piesele metalice să se blocheze. Tratați ca și cum ai avea de-a face cu obiectele scumpe!

Cum se șlefuiește și se lubrifiază

Tăiați o foaie de șmirghel grosier (cca 60 granulație) într-o bucată de aproximativ 15 cm pătrat și pur și simplu rulați-o în sus și în jos pe mâner până când mânerul este neted. Puteți termina cu un șmirghel cu granulație mai fină, dacă doriți. Cu lemnul șlefuit, turnați o cantitate mică de ulei pe o cârpă și glisați-o în sus și în jos până când suprafața este acoperită în întregime. Uleiul de in fiert este tradițional, ieftin și disponibil pe scară largă, dar orice ulei de lemn de exterior este bun. Ștergeți orice exces de ulei, lăsați mânerul să se usuce și sunteți gata.

Lubrifierea este la fel de simplă. Pulverizați piesele în mișcare cu un gel sau spray lubrifiant. Concentrați-vă atenția asupra îmbinărilor, arcurilor și lamelor, strângând sau îndoind instrumentul pentru a vă asigura că lichidul intră peste tot.

Puteți folosi WD40, pentru a lubrifia uneltele, dar există și uleiuri specializate. Dacă uneltele sunt foarte murdare, ele vor trebui desfăcute, curățate, reasamblate și apoi lubrifiate.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro