Cum să obții zmeură parfumată!

Zmeura este unul dintre cele mai îndrăgite fructe de pădure! Din fericire, crește ușor și în grădină și poate produce anual o cantitate impresionantă de fructe. Pentru a avea însă o producție bogată, trebuie să îngrijim zmeurul cu atenție.

Există două tipuri de zmeură, ambele cu propriile cerințe specifice pentru creștere:

Zmeurul cu fructe de vară este mai frecvent, dezvoltându-și fructele pe creșterea de anul trecut. Acestaa poartă o singură cultură pe sezon, vara (adesea în iunie sau iulie).

Zmeurul permanent (numit și de toamnă) produce fructe pe ramuri noi. are recoltă de toamnă și poate produce fructe și în vara următoare.

Un amestec de ambele tipuri de zmeur ar fi o modalitate ideală de a maximiza perioada de recoltare.

Toate zmeura se autofertilizează, deci este nevoie doar de un tufiș pentru a produce fructe. Plantele de zmeur vor începe să producă fructe la un an după plantare.

Deși tufișurile de zmeură sunt înclinate în mod natural să crească în climă mai rece, plantele vin acum în multe soiuri potrivite pentru o gamă de zone de plantare.

Cum îngrijim zmeurul

Toate tufele cu zmeură vor avea nevoie de tăiere anuală! Zmeura este perenă, totuși este important să ne dăm seama că ramurile lor care produc fructe nu trăiesc decât două veri. În primul an, coardele noi cresc vegetativ. Acestea dezvoltă o scoarță maro, sunt latente iarna și în timpul celui de-al doilea sezon de creștere produc fructe la începutul verii la mijlocul verii și apoi mor. Este important să tăiem aceste coarde moarte în fiecare an.

Plantare

Plantați primăvara devreme odată ce pământul se dezgheță și poate fi lucrat. În zonele calde puteți planta, de asemenea, la sfârșitul toamnei, pentru a da plantelor un avans.

Zmeura crește cel mai bine într-o poziție însorită, dar, de asemenea, spre deosebire de multe fructe, va crește cu succes într-un loc parțial umbrit. Dar, cu cât mai mult soare, cu atât mai multe fructe.

Locul în care plantăm are nevoie de sol bogat și bine drenat, o circulație excelentă a aerului și adăpost de vânt. În fiecare an, plantele de zmeură trebuie hrănite cu câțiva centimetri de compost sau gunoi de grajd îmbătrânit.

Înainte de plantare, înmuiați rădăcinile timp de o oră sau două. Apoi săpați o groapă suficient de încăpătoare pentru ca rădăcinile să se răsfire. Indiferent dacă plantați plante cu rădăcină goală sau în ghivece, păstrați coroana plantei la 1 sau 2 centimetri deasupra solului.

Plantele trebuie distanțare la cca 10 cm cu cca 1 m între rânduri.  Odată ce zmeurii sunt plantați, tăiați-li până la 9 cm înălțime pentru a încuraja o nouă creștere.

În funcție de soiul pe care îl plantați, este posibil să fie nevoie să creați un suport pentru a susține bastoanele. Un spalier sau un gard sunt opțiuni bune.

Îngrijire

Mulcirea este importantă pe tot parcursul sezonului pentru a conserva umezeala și a sufoca buruienile. Păstrați în permanență un strat gros de mulci din jurul plantelor.

Udați regulat și nu foarte mult. Udarea regulată este mai bună decât înmuierea în adâncime.

Tundeți zmeura cu fructe de vară imediat după ce ați terminat de cules! Tăiați doar corzile care produceau fructe. Legați corzile rămase de suportul de susținere cu șir de grădină.

La zmeura de vară este simplu. Tăiați toate corzile la sfârșitul iernii înainte ca creșterea să înceapă primăvara. Dau fructe pe corzi din primul an de creștere, după care nu există niciun motiv să le păstrăm.

Curățați toate resturile – boli și dăunători peste iarnă.

Dăunători

Zmeura este, din fericire, unul dintre puținii arbuști fructiferi care sunt cu greu deranjați de dăunători și boli.

Dar aveți grijă la acarienii păianjen și gândacii japonezi din iunie până în august. Zmeura este un favorit în special al gândacilor japonezi.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro