Cum să mutați un arbust

Doriți să mutați un arbust rezistent, dar vă faceți griji că îl puteți deteriora sau, mai rău, îl puteți ucide?

Există întotdeauna un risc, dar uneori este absolut necesar să mutați un arbust dacă a crescut prea mult sau, pur și simplu, nu se nimerește nicicum în locul în care se află sau nu îi merge prea bine acolo.

Cu puțină pregătire, puteți muta cu succes un arbust matur

  1. Mutați arbuștii la momentul potrivit, moment care trebuie să fie între octombrie și mijlocul lunii martie. Arbuștii veșnic verzi se mută cel mai bine în octombrie sau martie. Acest lucru se datorează faptului că solul este mai cald, în timp ce arbuștii de foioase pot fi mutați oricând în această perioadă.
  2. Verificați prognoza meteo și alegeți o perioadă blândă cu vreme rezonabilă. Nu doriți să mutați un arbust când este ploaie și solul poate fi îmbibat cu apă sau, mai rău, este înghețat. Cel mai important este să nu mutați un arbust atunci când se anunță îngheț.
  3. Udați bine arbustul cu o zi înainte de mutare.
  4. Săpați groapa în care veți transplanta arbustul. Sună simplu, dar nu în totalitate, pentru că în această etapă este greu să judeci cât de mare va fi rădăcina pe care trebuie să o acomodeze. Cel mai bine este să săpați mai întâi gaura de plantare, astfel încât arbustul să poată fi mutat rapid în noua sa casă.
  5. Scoateți arbustul cu grijă. Arbustul va supraviețui cel mai bine cu cât mai multe dintre rădăcinile sale intacte. Acest lucru poate fi dificil, deoarece este greu de știut unde și cât de departe se extind rădăcinile. Pentru început, săpați ușor, începând din jurul copacului arbustului. Dacă rădăcinile sunt mai mari, deplasați-vă spre exterior, astfel încât să scoateți cât mai multă rădăcină.
  6. Puneți arbustul transplantat în gaura pregătită și asigurați-vă că plantați la aceeași adâncime ca înainte, ceea ce înseamnă că nivelul solului este exact același.
  7. Udați bine, iar dacă urmează o perioadă uscată, udați din nou.

Probleme

  • Cu cât arbustul este mai matur și mai mare, cu atât este mai dificil de mutat.
  • Este recomandabil să nu mutați niciun arbust în timp ce înflorește.
  • Dacă mutați arbustul pentru că nu se descurcă foarte bine într-o anumită poziție, este puțin probabil să supraviețuiască. Un arbust trebuie să fie sănătos pentru a supraviețui transplantului.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro