Startul plantelor de grădină din semințe, în interior, poate fi un proiect cu adevărat plăcut. Nu vă lăsați descurajat de unele tentative nereușite din trecut, ci urmați sfaturile specialiștilor pentru a crește o mulțime de flori și plante pe care să le mutați apoi în grădină. Nu numai că vă veți bucura de o activitate plăcută, ci veți economisi și o sumă frumușică de bani!
Pornim la cumpărături!
- Pachete de semințe
Semințele sunt disponibile din mai multe surse, de la hypermarketul cu materiale de construcții până la sere și cataloage de comandă prin poștă. Prețurile lor pot varia foarte mult. Cei mai noi hibrizi au de obicei prețuri mai mari, la fel ca și semințele de plante rare sau neobișnuite, precum și semințele organice certificate.
Informațiile privind plantarea și îngrijirea sunt adesea complete pe pachetele de semințe de marcă. În cazul în care soiurile de semințe de marcă și „off brand” sunt aceleași pentru o anumită floare sau legumă, nu ar trebui să existe nicio diferență în calitatea finală a plantelor.
Sfaturi:
- Nu cumpărați mai multe semințe decât veți folosi în doi sau trei ani.
o Cu cât semințele sunt mai proaspete, cu atât sunt șanse mai mari ca toate semințele să fie în continuare viabile.
o Semințele din pachet vor fi germina din ce în ce mai puțin, pe măsură ce trece timpul.
- Semințele rămase pot fi salvate pentru anul următor. De îndată ce ați terminat cu plantarea, depozitați pachetele de semințe rămase într-un recipient etanș într-un loc răcoros: frigiderul este ideal.
Unde creștem plăntuțele
Alegeți un loc care este:
- În siguranță față de traficul intens, animalele de companie, curenților de aer rece și excesului de căldură
- Un loc unde deversările de amestec de ghiveci, apă sau îngrășăminte nu vor fi o problemă
- Cu suficient spațiu pentru a găzdui însămânțările ulterioare ale semințelor
- Cu suficient spațiu pentru ca răsadurile să crească și să fie transplantate în recipiente mai mari
- Undeva unde temperatura aerului este peste 15C
- Un subsol poate fi un loc bun pentru a începe răsadurile
Evitați pervazul ferestrei
- Majoritatea semințelor au nevoie de sol cald constant pentru a germina și a produce rădăcini puternice.
- Temperaturile mai scăzute ale solului pot duce la moartea răsadurilor din cauza bolilor.
- Căldura excesivă din timpul zilei poate usca amestecul de ghiveci, ducând la moartea răsadurilor.
- Răsadurile cultivate pe pervaz tind să fie excesiv de înalte, cu tulpini subțiri și îndoite.
Un pervaz nu este o locație bună pentru a începe răsadurile din semințe. Glafurile pot fi cel mai rece loc din casă, mai ales noaptea, și apoi cel mai fierbinte în timpul zilei.
Recipiente
Începeți semințele în recipiente individuale mici. Cel mai bine este să folosiți recipiente împărțite cu un singur răsad pe recipient, mai degrabă decât să umpleți un recipient mai mare cu amestec de ghiveci și să semănați multe semințe, deoarece rădăcinile răsadurilor vor crește una în cealaltă și sunt susceptibile de a fi afectate mai târziu în timpul transplantului.
1. Tăvi celulare
2. Ghivece individuale mici din plastic.
- Toate recipientele de pornire a semințelor trebuie să aibă orificii de scurgere în partea de jos.
- Cele mai multe recipiente din plastic pentru pornirea semințelor sunt refolosibile.
- Pentru a evita bolile de la plantele anterioare:
o Sterilizați recipientele uzate prin înmuierea recipientelor curățate într-o soluție de înălbitor sau alt dezinfectant timp de 30 de minute, apoi clătiți și utilizați.
o Amestecați soluția la puterea recomandată pe etichetă pentru dezinfectarea suprafețelor.
3. Recipiente organice
Există multe tipuri de vase din fibre fabricate din materiale organice, cum ar fi turbă, gunoi de grajd de vacă și lemn mărunțit. Unii grădinari fac vase din fâșii de ziar. Ghivecele cu fibre sau hârtie care se descompun în sol sunt deosebit de bune pentru creșterea răsadurilor care nu se transplantează bine, cum ar fi castraveții și dovleceii.
4. Cupole transparente din plastic
Cupolele transparente din plastic care se potrivesc peste tăvile plantelor permit pătrunderea luminii, dar ajută la evitarea umezelii. De asemenea, pot ajuta la păstrarea căldurii furnizate zonei rădăcinii. Cupolele trebuie îndepărtate atunci când răsadurile sunt suficient de înalte pentru a le atinge.
5. Recipiente cu amestec de ghiveci
Amestecurile speciale pentru răsaduri sunt compuse de obicei din vermiculită și turbă. Sunt sterile, ușoare și fără semințe de buruieni, cu o textură și porozitate potrivite în special nevoilor semințelor germinative și a puieților mici.
Puneți recipentele individuale sau celulare într-o tavă solidă, umpleți-le cu amestecați în ghiveci și udați amestecul înainte de a semăna semințe. Amestecul de ghiveci se va așeza în recipiente. Adăugați din nou mai mult amestec de ghiveci și apă, până când recipientele sau celulele sunt aproape pline.
Când să plantați semințe
- Respectați instrucțiunile din pachetul de semințe sau din catalog, deoarece fiecare specie are propriile cerințe.
- Florile anuale și legumele iubitoare de căldură, cum ar fi roșiile, piperul și vinetele, sunt de obicei începute la începutul primăverii.
- Varza și broccoli destinate culturilor de toamnă pot fi începute în interior în iunie sau iulie.
- Semințele minuscule, cum ar fi cele de căpșuni alpine, ar trebui să fie începute încă din februarie