Cum să creștem ciuperci!

De ce să nu mergeți mai departe cu talentul dumneavoastră de agricultor și să cultivați ciuperci delicioase pentru toate rețetele dumneavoastră preferate!

Veți întreba cum să creșteți ciuperci în ianuarie? Nimic mai ușor! Ciupercile se cresc la interior și nu am nevoie decât de întuneric, umezeală, material potrivit de creștere și puțină atenție!

Cum cresc ciupercile?

Ciupercile cresc din spori (nu din semințe) care sunt atât de mici încât nu se pot vedea cu ochiul liber. Este și motivul pentru care ciupercile se bazează pentru creștere pe rumeguș, cereale, paie sau așchii de lemn și mai puțim pe solul clasic. Un amestec de spori și aceste surse de nutrienți este starterul de care aveți nevoie pentru crește ciuperci.

În funcție de tipul de ciupercă, stratul de bază poate fi paie, carton, bușteni, așchii de lemn sau compost cu un amestec de materiale precum paie, știuleți de porumb și coji de semințe de cacao.

Unde creștem ciupercile?

Ciupercilor le plac mediile întunecate, reci și umede. Când cultivați ciuperci acasă, pivnița este ideală, dar și un loc sub chiuvetă ar putea funcționa.

Înainte de a demara o cultură de ciuperci, testați-vă locul ales verificând temperatura. Majoritatea ciupercilor cresc cel mai bine la temperaturi cuprinse între 12°C și 15°C, departe de căldură directă și de curenți de aer. Ciupercile Enoki cresc mai bine la temperaturi mai reci, aproximativ 10°C. De aceea, cultivarea ciupercilor este un proiect excelent pentru iarna, deoarece multe subsoluri se vor încălzi prea mult vara pentru condițiile ideale.

Ciupercile pot tolera puțină lumină, dar locul pe care îl alegeți ar trebui să rămână în mare parte întunecat sau în lumină slabă. Dacă vreți să creșteți ciuperci în subsol, cel mai bine ar fi să puneți într-un dulap unde să nu fie deranjate.

Cremini, enoki, maitake, portobello, shiitake și ciupercile albe (champignons) pot fi cultivate în interior, dar fiecare tip are nevoi specifice de creștere. De exemplu, ciupercile albe trebuie cultivate pe gunoi de grajd compostat, shiitake pe lemn sau rumeguș din lemn de esență tare și ciupercile păstrăv de fag pe paie.

Procesul de cultivare a ciupercilor

Puteți cumpăra un kit de creștere a ciupercilor deja ambalat cu un mediu de creștere care este inoculat cu spori. Trusele de creștere a ciupercilor sunt un loc bun pentru a începe dacă sunteți nou în acest proces, deoarece un kit vă va oferi tot ce aveți nevoie. Dacă începeți fără trusă, tipul de ciupercă pe care alegeți să o cultivați determină substratul pe care creșteți ciupercile, așa că este important să cercetați nevoile fiecărei ciuperci.

Folosiți un încălzitor

Folosiți o pernă de încălzire pentru a crește temperatura solului la aproximativ 21°C timp de aproximativ trei săptămâni sau până când vedeți miceliul răsărind (creșteri albe, sub formă de fir). În acest moment, reduceți temperatura la 12°C până la 15°C. Acoperiți miceliul cu cca 2 cm de pământ pentru ghivece.

Păstrați solul umed

Păstrați solul umed stropindu-l cu apă și acoperindu-l cu o cârpă umedă, asigurându-vă că continuați să pulverizați cârpa pe măsură ce se usucă.

Recoltați ciuperci

Ciupercile albe ar trebui să apară în decurs de trei până la patru săptămâni. Recoltați-le când pălăriile se deschid și tulpina poate fi tăiată cu un cuțit ascuțit din tulpină. Evitați să trageți ciupercile în sus, sau riscați deteriorarea ciupercilor din jur care încă se dezvoltă. Recoltarea în fiecare zi ar trebui să aibă ca rezultat o recoltă continuă timp de aproximativ șase luni!

Odată ce ați instalat o stație de creștere a ciupercilor în casa dvs., este foarte ușor să le mențineți în creștere. În cele din urmă, ar putea fi necesar să adăugați material pentru a crește mai multe ciuperci, dar atâta timp cât păstrați pânza umedă și recoltați ciupercile așa cum apar, ar trebui să avem o aprovizionare constantă. Odată ce ai suficient, asigură-te că le folosești în rețetele tale preferate de ciuperci în câteva zile de la recoltare, deoarece majoritatea se vor păstra doar câteva zile în frigider.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro