Cum rezistă păsările iarna?

V-ați întrebat vreodată cum reușesc păsările să reziste nopților geroase de iarnă, când temperatura scade multe grade sub 0?

Păsările, ca și celelalte animale cu sânge cald, au mecanisme de reglare a temperaturii pentru a menține temperatura corpului la niveluri constante și adecvate. Atunci când cantitatea de lumină și căldură scade, păsările își schimbă comportamentul, căutând locuri unde să se adăpostească, își umflă penele, își bagă căpșorul în pene și se înghesuie unele în altele.

Pentru a se adăposti de vremea rea, unele păsări se strecoară în spațiul dintre scoarța liberă și trunchiurile copacilor, folosind atât cavități naturale, cât și artificiale. Alte specii își sapă pur și simplu propriul adăpost. Vrăbiile, de exemplu, folosesc vegetație groasă, vița de vie lângă case sau spațiile disponibile de pe acoperiș. Nu alungați păsările care se adăpostesc sub acoperiș, lăsați-le să își facă din casa dumneavoastră adăpost peste iarnă.

Variația de temperatură pune în acțiune diferite mecanisme ale păsării pentru a compensa pierderea de căldură. Dacă corpul păsării trebuie să reacționeze la o scădere moderată de temperatură, ea va echilibra prin activarea unei rate scăzute a metabolismului. Dacă pierderea de căldură este mare, răspunsurile fiziologice determină mecanismele de reglare să acționeze. Metabolismul va crește – energia absorbită din alimente se transformă în căldură într-un ritm mai mare, pentru a menține căldura corpului. Dacă pierderea de căldură este extremă, temperatura corpului poate scădea, reducând rata pierderii de căldură. Chiar și așa mai există riscul ca rezervele de energie ale păsărilor să fie epuizate, ceea ce duce la o lipsă totală de reglare a temperaturii și poate duce inevitabil la moarte în timpul nopții.

Vremea aspră de iarnă poate fi, prin urmare, un pericol major pentru supraviețuire. O pasăre își va pierde o proporție substanțială din greutatea corporală în timpul unei nopți de iarnă rece și, dacă nu este capabilă să-și refacă rezervele, o perioadă de frig prelungită ar putea fi catastrofală pentru un număr mare de păsări.

În condiții normale, rezervele de grăsime acumulate de pasăre o vor ajuta timp de câteva zile, dar mortalitatea va crește rapid dacă perioada de frig continuă și în a doua săptămână.

De aceea, căsuțele și zonele de hrănire ale păsărilor, fac o diferență enormă în îmbunătățirea șanselor de supraviețuire a păsărilor în perioadele foarte reci. Furnizați-le produse alimentare propice, cum ar fi viermi de făină, chiftele de grăsime, arahide zdrobite, fructe uscate și semințe și cereale.

Bucurați-vă de păsările din grădină și ajutați-le să supraviețuiască până la primăvară!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro