Cum păstrăm busuiocul iarna?

Majoritatea ierburilor aromatice prosperă în condiții însorite, asemănătoare celor mediteraneene, în sol bine drenat. Cu siguranță una dintre cele mai populare ierburi este busuiocul şi mulţi doresc să ştie cum se poate păstra acesta în timpul iernii.

Deci, cum facem ca, la sfârşitul sezonului de recoltare a busuiocului să ne bucurăm cât mai mult de parfumul şi aroma inconfundabilă a busuiocului?

Fără îndoială, ştiţi deja că busuiocul este o plantă anuală (mai exact varianta de „busuioc dulce” cultivată în scop culinar, excelentă pentru pesto de cea mai bună calitate!). Există într-adevăr câteva soiuri de busuioc care sunt mai puternice şi tind să aibă un ciclu de viaţă peren şi ne amintim de busuiocul din grădina bunicii care înflorea an de an şi era dus la biserică.

Revenind însă la busuiocul nostru aromat, sfârșitul verii sau prima parte a toamnei anunță sfârșitul sezonului şi momentul recoltării finale. Atunci este indicat să culegem toate frunzele şi să le congelăm în cuburi de gheaţă pentru a le putea folosi oricând, proaspete, în timpul iernii.

Mai putem însă încerca să aducem busuiocul în casă şi să îl păstrăm în ghiveci pe timpul iernii.  Din păcate, cu excepția cazului în care doriţi să creșteți planta într-o seră, temperaturile mari și lumina directă a soarelui în care busuiocul se dezvoltă nu se găsesc de obicei în casele noastre.

Putem însă încerca să îi oferim busuiocului cât mai multă lumină posibilă. Încercaţi să poziţionaţi busuiocul în zonele cele mai luminoase ale casei şi să îi oferiţi, pe lângă lumina naturală şi lumină artificială, astfel încât planta să aibă cel puţin 10-12 ore de lumină pe zi.

Este foarte posibil însă ca, cu toate eforturile noastre, busuiocul să nu reziste. Culegeţi-i semineţele, uscaţi-le şi pregătiţi-vă să le plantaţi la primăvară!

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro