Cum îngrijim tufișurile și copacii în luna ianuarie

Vremea este extrem de nestatornică în această perioadă a anului – cald într-o zi, ploaie în alta și îngheț a treia zi. De aceea, aveți grijă ca toate lucrările de tăiere din ianuarie să se facă într-o în care temperatura este cu mult peste îngheț. Ideal ar fi să treacă cca două zile între tăiere și o temperatură de îngheț pentru a opri deteriorarea țesuturilor.

Tufișuri și garduri vii

Gardurile vii pot fi deteriorate de un strat prea gros de zăpadă. Deși pare ușoară și pufoasă, zăpada poate fi incredibil de grea și poate rupe ramurile gardurilor vii. Este bine să scuturați din când în când gardurile pentru a le elibera de greutatea excesivă.

Nici vântul nu este prea prietenos, în special cu gardurile nou plantate, deoarece tinde să le usuce. În plus, vântul slăbește și rădăcinile a tot ceea a fost plantat recent. Când vremea este ceva mai blândă, asigurați-vă că gardul nou plantat nu a fost afectat. Dacă vi se pare că este slăbit, călcați solul înapoi în jurul rădăcinilor ușor, dar ferm. Acest sfat se aplică în mod egal pomilor fructiferi și ornamentali, trandafirilor și fructelor moi.

Pomii fructiferi

Nu este prea târziu să tăiați merii și perii și, dacă i-ați toaletat deja, verificați deja. Dar atenție! Spre diferență de meri și peri, pomii fructiferi cu sâmbure nu trebuie în niciun caz toaletați acum. O modalitate bună de a ne da seama despre care pomi este vorba este că toate fructele cu sâmbure trebuie să înceapă cu numele latinesc Prunus (cireșe, prune, mirabele, caise, piersici, nectarine etc.).

Aceasta este cea mai importantă lună pentru a acoperi piersicul pentru a-l feri de infecția fungică care provoacă îndoirea frunzelor. Utilizați un adăpost din polietilenă cu capăt deschis pentru a acoperi copacul, paralel cu suportul acestuia, pentru a menține arborele uscat și pentru a preveni sporii de ciuperci să aterizeze pe frunzele emergente. Pulverizați cu un compus de cupru de câteva ori între mijlocul iernii și mijlocul primăverii. Nu pulverizați odată ce mugurii încep să se deschidă.

Sfârșitul lunii ianuarie este un moment bun pentru a începe să le oferiți îngrășământ pomilor fructiferi STABILI (lăsați copacii nou plantați în pace în primii doi ani). Utilizați un îngrășământ organic, cum ar fi sângele, oasele și peștele sau făina de alge, deoarece își eliberează nutrienții mai încet decât îngrășămintele chimice și doriți să păstrați copacul sănătos și să nu generați o creștere bruscă care va produce o creștere ușoară care poate fi deteriorată de frigul ulterior vreme. Aplicați îngrășământul sub mulci în jurul copacilor, udați (când prindeți o zi două mai calde).

 

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro