Folosirea unui pământ potrivit pentru ghivece este unul dintre secretele succesului în grădinărit.
Ghivecele şi containerele sunt excelente atât pentru grădină, cât şi pentru spaţii închise. Sunt versatile, economisesc spațiu și vă permit să utilizaţi eficient resurele (pământ, îngrăşământ, apă etc). Dacă aveți un spațiu mic în grădină sau locuiți într-un apartament cu balcon sau acoperiș, containerele sunt prima alegere de plantare a florilor şi legumelor.
Vă invităm să vă creaţi propriul pămânr pentru ghivece, care vă permite să adaptați amestecul la nevoile plantelor pe care doriți să le creșteți.
În plus este mult mai ieftin să ne facem propriul nostrum pământ și să îl depozităm într-un recipient mare. În plus, putem personaliza amestecul pentru o varietate de plante.
Reţineţi totuşi că, dacă aveți nevoie doar de o cantitate mică de pământ pentru ghivece, este mai bine să cumpărați un amestec prefabricat! A face propriul pământ este, de obicei, economic doar la scară largă sau pe termen lung.
Iată ce trebuie să reţineţi înainte de a crea propriul mix:
Când vine vorba de pământul pentru ghiveci, cu cât este mai ușor, cu atât mai bine. Amestecurile libere și poroase nu numai că fac un ghiveci mai ușor de mutat, dar au properirarea de a transporta apa, îngrășământul și aerul mai repede către rădăcinile plantelor. În acelaşi timp permit un drenaj bun, foarte important în cazul ghivecelor şi containerelor.
Amestecul perfect de ghiveci nu conține pământ adevărat. Este compus din mușchi de turbă, vermiculit, perlit, nisip și scoarță mărunțită sau compost.
Începeți cu rețeta de bază de mai jos și apoi adăugați sulf din sol pentru a scădea pH-ul sau var pentru a crește pH-ul, în funcție de nevoile plantelor. Ambii aditivi pot fi de obicei găsiți în magazinele mari cu secţiune de grădină. Plantele precum salata verde, salvia și gălbenele preferă solul “moale” cu un pH de aproximativ 7,5, în timp ce altele, cum ar fi ferigile, asteriile și căpșunile, sunt iubitoare de sol acid. Au nevoie de un pH cuprins între 5,5 și 6,0.
Dacă este necesar un drenaj rapid, așa cum este cazul cactușilor, suculentelor și lavandei, adăugați nisip suplimentar și perlit.
Dacă este necesară o retenție mai mare de umiditate, la fel ca și ferigile și florile de pădure (cum ar fi primula), adăugați mai mult vermiculită sau turbă.
Ingrediente
- 1 găleată (10 litri) de mușchi de turbă
- ½ găleată (5 litri) perlit
- ½ găleată (5 litri) de vermiculită
- ½ găleată (5 litri) de compost sau gunoi de grajd de vacă compostat
- 2 căni nisip fin
- 2 căni îngrășământ peletat cu eliberare în timp
- ½ cană de var (pentru a contracara acidul din turbă și pentru a menține nivelul pH-ului aproape neutru)
Amestecaţi bine şi produceţi, păstrând proporţiile de mai sus, cât pământ de ghivece aveţi nevoie.