Cum creștem menta

Toate tipurile de mentă (inclusiv mentă dulce, mentă creață, mentă de grădină) sunt plante cu creștere rapidă, care se răspândesc, așa că trebuie să vă asigurați că au loc destul unde să poată să se dezvolte fără să vă încurce (în cazul în care alegeți să le plantați direct în grădină).

Planta se extinde atât aerian, cât și sub pământ și face tufișuri mari și luxuriante. În locul potrivit, poate fi utilizată ca o acoperire sezonieră de sol.

Ghid rapid pentru creșterea mentei

  • Plantați menta primăvara după ultimul îngheț. Această plantă cu creștere rapidă poate crește aproape oriunde și este o adăugire excelentă pentru grădinile interioare și exterioare.
  • Planta de mentă poate crește mult. Cel mai bine este să o cultivați în ghivece pentru a o împiedica să vă acapareze grădina.
  • Oferiți-i o bază excelentă de creștere îmbunătățind solul cu câțiva centimetri de compost îmbătrânit sau alte substanțe organice bogate. Pentru cultivarea în containere, luați în considerare un amestec de ghiveci premium.
  • Păstrați solul în mod constant umed și apă când pământul de deasupra devine uscat.
  • Susțineți o producție excelentă de frunze prin hrănirea regulată cu un aliment vegetal solubil în apă.
  • Odată ce plantele sunt bine stabilite, recoltați frunzele de mentă în mod regulat prin ciupirea tulpinilor.

Solul, plantarea, cultivarea și îngrijirea

Plantați menta primăvara sau toamna într-un climat fără îngheț, punând răsaduri între 18 și 24 de centimetri distanță. Încercați să plantați menta într-un recipient unde o puteți ține sub control și la îndemână lângă bucătărie pentru o aprovizionare constantă de frunze.

Pentru ca menta să nu preia spațiul necesar altor plante, poate doriți să o plantați în sol într-un ghiveci ce cca 25 cm, apoi plantați ghiveciul într-un recipient mare sau chiar pe sol. Rotiți recipientul în fiecare săptămână sau două pentru a împiedica rădăcinile să se stabilească și iasă prin găurile de scurgere.

Dacă pur și simplu trebuie să plantați direct în pământ (de exemplu, dacă îl folosiți ca acoperire a solului), selectați o zonă umedă din grădina sau curtea dvs. fie în plin soare, fie în umbra parțială.

Preferă foarte mult solul fertil cu un pH cuprins între 6,0 și 7,0.

Menta este foarte viguroasă și crește singură, dar pentru tufe luxuriante puteți adăuga regulat hrană vegetală.

Asigurați-vă că păstrați solul umed prin udare regulată și adăugați mulci în jurul plantei pentru a ajuta la încetinirea evaporării întregii umidități cruciale.

Pentru a ajuta la menținerea plantelor sub control, recoltați vârfurile în mod regulat și rupeți ramurile răzlețe. Micile flori de mentă înfloresc din iunie până în septembrie; tăiați-le înainte ca mugurii să se deschidă pentru a menține planta compactă.

Deși tolerează ușor înghețul, partea aeriană a mentei va muri în cele din urmă iarna. Săpați și replantați menta la fiecare 3 până la 4 ani pentru a păstra aroma și mirosul puternic al plasturelui.

Cum se recoltează

Recoltați frunzele de mentă la orice dimensiune ciupind tulpinile. Pentru o recoltă mare, așteptați până chiar înainte ca planta să înflorească, când aroma este cea mai intensă, apoi tăiați întreaga plantă chiar deasupra primului sau celui de-al doilea set de frunze. Trei astfel de recolte pe sezon sunt tipice pentru mentă.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro