Cum avem grijă de păsări iarna

Păsările de iarnă suferă de mortalitate ridicată atunci când temperaturile scad, dar oferirea de adăposturi eficiente le poate ajuta să supraviețuiască chiar și în cele mai reci nopți.

Există mai multe tipuri de adăposturi care pot fi utile pentru diferite tipuri de păsări, iar cu cât sunt mai multe adăposturi de iarnă disponibile în curtea dvs., cu atât veți avea mai multe păsări profitând de ele în timpul iernii

Riscurile iernii

În timp ce păsările au multe modalități de a se încălzi în timpul iernii, ploaia înghețată, vântul și zăpada le pot fi cu ușurință fatale dacă nu au o protecție minimă. Din păcate, chiar în momentul în care păsările au nevoie de adăpost suplimentar, arborii de foioase își pierd frunzele și oferă mai puțină protecție, nu numai împotriva vremii, ci și împotriva prădătorilor înfometați de iarnă.

Tipuri de adăposturi pentru păsări de iarnă

Există multe modalități de a oferi adăpost în condiții de siguranță pentru păsările în timpul iernii.

Amenajarea teritoriului veșnic verde: Plantarea copacilor și a tufișurilor care își păstrează acoperirea pe tot parcursul anului este o modalitate ușoară și naturală de a oferi păsărilor adăpost de iarnă. Multe dintre aceste plante vor furniza, de asemenea, semințe, nuci sau fructe de pădure care pot fi o sursă naturală de hrană pentru păsările care iernează, făcând aceste plante și mai valoroase în amenajarea peisajului de iarnă. Pentru a fi cel mai eficient, amenajarea peisajului veșnic verde ar trebui să includă copaci, arbuști și soluri dense pentru a oferi adăpost la toate înălțimile pe care le pot folosi păsările.

„Buchet” de crengi: Construirea unui „buchet” de crengi şi crenguţe de perii este o modalitate rapidă de a oferi adăpost de iarnă pentru o varietate de păsări. Utilizați atât ramuri mari, cât și mici, pentru a forma cea mai mare parte a acestui buchet, cu o mulțime de spații aerisite unde păsările să se aşeze şi să se izoleze. Includeți ramuri veșnic verzi pentru adăpost și protecție suplimentară. Poziționarea grămezii într-un loc protejat, unde este protejată de vânturile de iarnă și de zăpada viscolită, o va face și mai atractivă pentru păsări.

Cuiburi împletite: Cuiburile împletite închise oferă adăpost sigur și confortabil pentru diferite tipuri de păsări mici. Aceste cuiburi au adaptări unice care le fac ideale pentru adăpostul de iarnă, deoarece vor reține căldura mai eficient și pot adăposti mai multe păsări simultan. Pot fi făcute cu ușurință de la zero.

Căsuţe de păsări pentru iarnă: păsările din curte pot folosi căsuţele de păsări pe tot parcursul iernii ca adăpost. Deşi o casuţă de păsări nu va fi la fel de eficientă pentru adăpostul de iarnă ca un adăpost specializat, este mult mai bună decât nimic. De asemenea, este ușor să transformaţi o casă de păsări într-un adăpost de iarnă mai sigur și mai confortabil. Adăugaţi un strat de așchii de lemn, tăieturi de iarbă sau bucăți de paie în interiorul casuţei şi o puteţi face mai confortabilă și mai calduroasă în timpul iernii.

În mod ideal, curtea cea mai prietenoasă cu păsările va oferi mai multe tipuri de adăposturi pentru păsări de iarnă, astfel încât un număr mare de păsări să poată fi protejat în siguranță pe vreme rece și furtuni de iarnă.

Sfaturi pentru siguranţă

Indiferent de tipul de adăpost oferit păsărilor, există modalități de a-l face și mai sigur, mai eficient și mai atractiv.

Poziționați adăposturile orientate spre sud pentru a profita cel mai mult de încălzirea solară pasivă de la soarele de iarnă, dar asigurați-vă că nu există vânturi puternice care să sufle în intrarea adăpostului.

Vopsiți cutii de adăpost sau case de păsări culori închise pentru a absorbi mai multă căldură. Tonurile neutre, cum ar fi verdele închis, gri sau maro, de asemenea, ajută la camuflarea casei, astfel încât să nu fie la fel de vizibilă pentru prădători.

Protejați adăposturile de prădători prin plasarea în zone izolate și sigure.

Poziționați grămezi de crengi, cutii de adăpost și case de păsări în zonele protejate de vânt și de cele mai mari căderi de zăpadă, cum ar fi într-un colț de gard, alături de o magazie sau sub streșini largi.

Furnizați material izolant în casele de păsări de iarnă și în alte adăposturi. Așchii de lemn, iarba uscată sau materialele de cuib pot acoperi fisuri și găuri, astfel încât păsările să rețină căldura corpului mai eficient.

Tundeți tufişurile în primăvară, mai curând decât toamna, astfel încât păsările să poată profita de spațiile izolante suplimentare și de acoperirea naturală pe tot p

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro