Fiecare grădină are nevoie de polenizare, iar cel mai bine îndeplinesc această treabă…albinele! Fără ele am avea mai puţine flori, flori şi legume!
Albinele sunt esenţiale pentru buna dezvoltare a grădinii şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a le atrage şi a ne bucura de zumzetul lor continuu.
Pe scurt, pentru a le determina să ne viziteze cât mai des grădina, trebuie să le ademenim cu două lucruri de bază: nectar şi polen.
Nectarul este plin de zaharuri şi este sursa principală de energie a plantei, iar polenul le oferă o dietă echilibrată de proteine şi grăsimi.
Multe specii flori sunt astăzi de fapt hibrizi creaţi de grădinari pentru a fi mai rezistente la boli, dăunători, pentru a avea florile mai mari, mai dese sau mai colorate, pentru a înflori mai mult timp. Din păcate, hibridizarea a redus producţia de nectar şi de polen şi lasă de multe ori plantele secătuite, sterile şi neatractive pentru polenizatori.
Un alt aspect care poate influenţa în mod negativ producţia de polen sunt condiţiile climatice cum ar fi temperatura şi umiditatea aerului, precum şi umezeala solului.
Sfaturi pentru atragerea albinelor:
Nu folosiţi pesticide: cele mai multe pesticide nu sunt selective. Omoară „la grămadă” dăunători şi insecte benefice. Dacă chiar trebuie să folosiţi un insecticid, alegeţi unul mai puţin toxic şi fiţi extrem de atenţi să respectaţi întocmai condiţiile de aplicare.
Puneţi în grădină plante autohtone: cercetările au arătat faptul că plantele specifice zonei în care locuim sunt de patru ori mai atractive pentru albinele din zonă decât florile exotice. Ca un bonus, acestea se adaptează mult mai uşor la condiţiile de creştere şi se dezvoltă frumos cu atenţie minimă. Plantele autohtone le pot asigura albinelor o hrănire adecvată.
Alegeţi mai multe culori: albinele au o vedere cromatică foarte bună care le ajută să găsească florile şi nectarul pe care îl oferă. Albinele sunt atrase de flori în culorile albastru, mov, violet, alb şi galben.
Plantaţi florile grupat: plantele în grupuri atrag mai multe albine decât cele puse separat de-a lungul unei alei de ex. Încercaţi să formaţi grupuri de flori şi tufişuri cu diametrul de minim 1.5m.
Folosiţi plante de diferite forme: Există mai multe specii de albine, care fiecare caută alt fel de plante. De ce să nu le daţi tuturor posibilitatea să vă viziteze grădina?
Plantaţi „în văzul” albinelor: albinele preferă locurile însorite în locul umbrei şi au nevoie de protecţie împotriva vânturilor puternice.
Ce flori alegem?
Pentru a ajuta albinele și alte insecte polenizatoare, cum ar fi fluturii, ar trebui să plantaţi o serie de plante care să ofere o succesiune de flori și, astfel, polen și nectar, pe tot parcursul ciclului de creştere.
Nu vă faceţi griji dacă aveţi o grădină mică sau chiar un balcon. Punctele de hrănire ale albinelor pot fi create peste tot, de la terenurile şcolilor, balcoane, parcuri etc. Fiecare punct este ca un „pit stop” pentru albine care nu vor mai fi nevoite să zboare km întregi pentru a descoperi locurile unde să se hrănească.
Plantele native sunt de obicei cele mai bune pentru albine și pot fi utilizate atât în zone sălbatice cât și în grădini.
Mai jos aveţi câteva sugestii pentru câteva plante care sunt recunoscute pentru prietenia lor de lungă durată cu albinele. Bineînţeles, puteţi face cercetările proprii în funcţie de zona unde vă aflaţi şi să vedeţi care sunt plantele benefice şi care sunt şi uşor de crescut.
- Busuioc
- Lavandă
Isop - Echinacea
- Măghiran
- Rozmarin
- Zinnia
- Florile soarelui
- Aster
- Bulgări de soare
- Caltrop Kallstroemia
- Creozot
- Coacăz roşu
- Soc
- Solidago
- Afin
- Cânepa codrului
- Lupin
- Dracilă
- Degetar
- Echinacea
- Rododendron
- Salvie
- Facelia
- Sedum
- Floarea soarelui
- Liliac
- Salcie