Cum aflăm PH-ul solului

O cultură cu şanse maxime de reuşită se face un sol potrivit pentru plantele din cultura respectivă! Un sol potrivit înseamnă unul cu PH-ul şi consistenţa corectă pentru un anumit soi de plante.

Primul pas către o cultură de succes, sau pentru ca tufele preferate să ne încânte din colţul grădinii, este să aflăm ce fel de sol avem în grădină. Asta va influenţa crucial dezvoltarea sănătoasă a plantelor.

PH-ul solului indică nivelul de aciditate din sol şi variază de la 3 (extrem de acid), la 8,5 (extrem de alcalin). 7 reprezintă valoarea neutră, iar majoritatea fructelor şi legumelor preferă un PH neutru către uşor acid.

PH-ul solului influenţează direct modul de reţinere/ eliberare a nutrienţilor. De exemplu, la un PH cuprins între 6 şi 7,5, organismele care descompun materia organică şi eliberează nutrienţii (calciu, potasiu, fier, magneziu etc) sunt cele mai active.

Influenţează de asemenea şi comportamentul dăunătorilor şi al microroganismelor nocive pentru plante, unele preferând solurile mai acide, altele, pe cele alcaline.

Testarea solului se face rapid şi simplu astăzi.

Aveţi nevoie de un kit de testare (sau aparat de testare) şi de mostre de sol din grădină (din locuri diferite).

  • Alegeţi un eşantion reprezentativ

Este important să alegeți o mostră de sol reprezentativă pentru testare.  Asta înseamnă că trebuie să evitați zonele tratate recent cu îngrășământ, compost sau alte materiale, deoarece acestea pot afecta citirea. PH-ul solului poate varia foarte mult în fiecare grădină, așa că este mai bine să luaţi probe de sol din mai multe zone ale grădinii pentru a vă face o hartă cât mai exactă a solului din grădină.

  • Puneţi solul în eprubete

Curăţaţi cât mai bine solul de resturi vegetale şi pietre și așezați cantitatea necesară în tub. Adăugați soluția chimică, agitați conținutul și așteptați până se așază particulele de sol. După ce lichidul se limpezeşte, comparați-l cu graficul – culoarea acestuia indică pH-ul.

  • Alegeţi un tester electronic

Astăzi puteţi alege un tester electronic care se foloseşte extrem de simplu. Este de ajuns să îl introduceţi în pământ şi pe ecran se va afişa valoarea PH-ului solului.

Vă recomandăm cu tărie folosirea testerului pentru PH, deoarece vă va indica cu exactitate ce plante puteţi creşte în grădină şi, de asemenea, vă va scuti de cheltuieli inutile pe plante şi flori care mai de care mai frumoase, dar prost alese, care vor muri chinuindu-se în solul nepotrivit.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro