Simbol al calmului, lavanda ne îmbată cu mirosul ei unic şi ne promite o oază de linişte şi relaxare. Dacă vreţi să vă înfiinţaţi o cultură de lavandă, citiţi câteva sfaturi utile.
Lavanda crește cel mai bine în zonele 5 – 8 de cultivare care în Europa coincid cu Europa Centrală şi Sudică. Planta poate atinge până la un metru înălţime şi aproape jumătate de metru lăţime. Are flori violete cu nuanţe care variază de la violet închis la alb. Există peste 47 de specii de lavandă, cea mai cunoscută dintre ele fiind Lavandula Angustifolia. Una dintre speciile des cultivate în culturile mari este Grosso, un soi hibrid dintre Angustifolia şi Latifolia. Acest soi produce plante mari, cu multe flori si cu un conținut ridicat de ulei!
Din fericire, lavanda, orice soi am alege, este o plantă care necesită întreţinere redusă şi este uşor de cultivat. Deşi tolerează multe condiţii de creştere, lavandei îi place să fie scăldată de soare şi să aibă rădăcinile înfipte în pământ bine drenat. Dacă creşte în mediul umed se poate îmbolnăvi din cauza anumitor ciuperci are îi vor distruge frunzele şi florile.
Sunt rezistente la secetă dar asta nu înseamnă că trebuie să le lăsăm solul să se usuce! Dacă vor avea parte de un sol drenat şi umed, plantele vor înflori mai puternic. Atenţie însă, un sol alcalin şi bine drenat va determina o cantitate mai mare de uleiuri volatile în plantele recoltate şi un parfum mai intens al acestora.
Lavanda are nevoie de expunere permanentă la soare în ţara noastră. În zonele cu temperaturi ridicate este indicată expunerea la soare numai după amiaza când soarele nu este atât de puternic.
Indiferent dacă folosiţi seminţe sau butaşi, plantele se aşează în rânduri la o distanţă de cca 50 de cm. Distanţa între rânduri poate fi în jur de 150cm.
Este important ca în primii doi ani după plantare lavanda să fie bine udată, constant, pentru a-şi forma un sistem puternic de rădăcini. După acest interval vă puteţi baza pe ploi şi pe udarea din când în când, atunci când este secetă sau perioade lungi fără ploaie. Dacă este o zonă secetoasă, este necesară udarea constantă.
Dacă îi veţi pune îngrăşământ lavanda va avea mai multe frunze dar nu va mai fi atât de parfumată
În ceea ce priveşte tăierea, lavanda trebuie tăiată anual deoarece este un arbust lemnos. Nu încercaţi însă să o tăiaţi primăvara până când nu apar primii lăstari. Tăierile de întreținere sunt necesare pentru creșterea sănătoasă a plantei, cu prima taiere făcuta în primul sezon la înflorirea primilor muguri. Ulterior, lavanda se taie o dată pe an.
Pe măsură ce solul se încălzeşte primăvara, mulciţi în jurul arbuştilor cu material anorganic (pietriş).
Arbuştii pot fi îndreptaţi şi modelaţi, dar aveţi grijă să nu tăiaţi crengile vechi. Ramificaţiile dese o vor ajuta să facă faţă cu brio vânturilor iernii. Dacă iernile sunt foarte geroase încercaţi protejarea plantelor cu crengi de brad.
Lavanda se recoltează vara, când mugurii sunt formaţi dar nu sunt deschise toate florile. Trebuie aleasă o zi însorită dar nu foarte caldă pentru a păstra o calitate bună a produsului recoltat.
În grădină lavanda este benefică deoarece atrage insectele bune: cum ar fi albinele, albinele de miere, fluturii sau călugăriţele, care ajută apoi la gestionarea populației de insecte invazive.
Şi, ca un plus pentru alegerea acestei plante, este mai puțin predispusă la dăunători și boli decât ierburi medicinale!
Dacă vreţi să înmulţiţi lavanda puteţi face butaşi prin butăşirea părţilor lemnoase sau prin cea a părţilor moi.
Utilizări culinare, cosmetice și medicinale
- Uleiul esențial de lavandă are proprietăți antiseptice și antiinflamatorii.
- În timpul războiului mondial a fost chiar folosit pentru dezinfectarea podelelor și a pereților.
- Extractul de lavandă este folosit pentru parfumuri şi produse cosmetice.
- Calmează și vindecă mușcăturile și arsurile insectelor.
- Bucheţelele de lavandă resping insectele, inclusiv moliile din dulapuri.
- Dacă este aplicat pe tâmple, uleiul de lavandă calmează durerile de cap.
- Puse în perne, semințele de lavandă și florile ajută somnul și relaxarea.
- Unul dintre scopurile cel mai des folosite este cel de calmare şi de liniştire înaintea somnului, o cană fierbinte de lavandă ajutând la relaxarea întregului organism.
- De asemenea, lavanda este clasificată ca un antiemetic
- Cercetările recente au demonstrat că lavanda este eficientă în calmarea anxietății și a durerii
- Poate ajuta la eliminarea infecțiilor fungice.