Cultura căpşunului

Zemoase, parfumate de te apucă ameţeala şi dulci ca mierea! Cine nu ar vrea să aibă în grădină asemenea minuni cu gust unic?

Din fericire, căpșunile se pretează cu uşurinţă la plantarea în grădina de acasă, deoarece produc fructe repede și nu au nevoie de mult spaţiu pentru a se dezvolta.

Dar trebuie să ştiţi că o plantaţie de căpşuni nu rămâne la fel de productivă pentru totdeauna. Producția de căpșuni scade, de obicei, în al doilea și al treilea an de fructificare (excepţie soiurile de iunie care în al doilea an au o cultură bogată) şi, prin urmare, este indicat să faceţi o nouă plantare trei-patru ani pentru o producție maximă în fiecare an.

Tipuri de căpșuni

Soiurile de căpşun pot fi împărțite în trei tipuri:

  1. soiuri de zi scurtă sau neremontante (o singură cultură bogată pe an, producţie în luna iunie de obicei)
  2. soiuri cu fructificare continuă sau remontante; (rodesc încontinuu, fructe mai mici)
  3. soiuri indiferente la lungimea zilei  sau semi-remontante (rodesc încontinuu, fructe mai mici)

Soiurile cel mai des cultivate sunt cele care oferă o singură recoltă timp de câteva săptămâni (mai – iunie) datorită producţiei ridicate şi calităţilor deosebite ale căpşunilor: mari, aromate, zemoase!

Este indicat să plantaţi două tipuri pentru a vă bucura de căpşuni din primul an de la soiurile cu fructificare continuă şi să vă bucuraţi de producţie bogată din al doilea an. În plus, în acest fel, vă puteţi bucura de căpşuni pe toată perioada sezonului cald.

Unde plantăm căpşunii

Căpşunul necesită soare complet pentru randament maxim și cea mai bună calitate. Cresc și produc culturi în mai multe tipuri de sol dar, cu toate acestea, cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când plantele sunt cultivate în soluri solide, fertile, care conțin cantități mari de materie organică. Solul trebuie să fie ușor acid, având un pH de la 5,8 la 6,5.

Căpşunul este sensibil la umiditatea excesivă a solului. Este indicat ca plantele de căpşun să fie plantate în paturi ridicate sau pe creste, dacă drenajul este o problemă. De asemenea, evitați căpşunilor  în zonele în care recent au fost cultivaţi cartofi, roșii sau fasole. Problemele cu insectele și bolile pot duce la daune grave ale plantelor în astfel de zone.

Cum îngrijim căpşunii

Plantare și distanțare

Primăvara timpurie este cel mai bun moment pentru a căpșunii, atât timp cât solul nu este prea umed. Plantarea de toamnă nu este recomandată, deoarece plantele sunt sensibile şi pot fi afectate de îngheţ/ dezgheţ.

Când plantați, asigurați-vă că acoperiți rădăcinile și doar jumătate din coroană cu sol. Faceți un șanț suficient de adânc pentru ca rădăcinile să stea pe verticală. Nu îndoiți rădăcinile pe orizontală. Căpşunii de iunie trebuie distanțaţi la 12 – 24 cm.

Controlul buruienilor

Cultivarea mecanică, mulcirea și anumite erbicide sunt potrivite pentru a menține în mod esențial plantarea fără buruieni. Se recomandă cultivarea mecanică și mulci.

Var și îngrășăminte

Testarea solului la fiecare doi-trei ani este foarte recomandată pentru un randament și o calitate cât mai bună. Aplicați nutrienți și var (dacă este necesar) înainte de plantare, conform rezultatelor testelor solului.

Irigare

Este necesară udarea suplimentară în timpul anotimpurilor uscate. Aveți grijă la udare, astfel încât solul să nu rămână îmbibat de apă pentru o perioadă îndelungată.

„Revigorare” căpșunilor după recoltare

Plantele de căpșuni pot fi fructificate mai mult de un an, dar cel mai probabil nu mai mult de trei sezoane de recoltare, în funcție de vigoarea și numărul de plante. Căpșunii de iunie ar trebui să fie reînnoiţi în fiecare an, imediat după recoltare, dacă se dorește o producție anuală excelentă.

Mulcire de iarnă

Pe lângă combaterea buruienilor, mulcirea este necesară pentru a asigura protecția plantelor pe timpul iernii. Aplicați paie care nu conțin semințe de buruieni cu o adâncime de 2 până la 3 centimetri peste plante.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro