Creșterea gălbenelelor

Delicate, pline de lumina soarelui și de sănătatea naturii, gălbenelele dau personalitate oricărei grădini, fie că este de flori sau de plante medicinale!

Calendula înseamnă prima zi a lunii, probabil pentru că aceste flori își deschid petalele în fiecare dimineață. Se cultivă ușor din semințe și cresc rapid până la maturitate în 6-8 săptămâni după însămânțare.

Calendula sau Calendula officinalis este o plantă anuală care face parte din familia Asteraceae, o familie de flori minunate ca margareta, arnica, artemisia, mușețelul, crizantema, păpădia și echinacea.

Când și unde să plantați calendula

Gălbenelele se plantează din semințe. Acestea pot fi semănate direct în grădină, primăvara după ce trece pericolul de îngheț. Semințele trebuie plantate la cca 10 cm distanță, trebuie acoperite cu un strat subțire sol și udate. Vor germina în decurs de o săptămână, iar plantele vor înflori 6-8 săptămâni mai târziu.

Semințele pot fi plantate și în răsadnițe înainte de primele zile călduroase și apoi mutate la exterior. Pentru o înflorire continuă, semănați de mai multe ori pe tot parcursul primăverii, fie în grădină.

Condiții de plantare:

  • Lumina: plin soare sau umbra parțială. Gălbenelele nu suportă bine căldura verii și preferă temperaturile mai reci de primăvară și de la începutul toamnei.
  • Sol: calendula este tolerantă la solul obișnuit, dar preferă condițiile optime care oferă sol organic bogat și hrănitor. Gălbenelele se simt bine în pajiști și grădini de ierburi, precum și la marginea straturilor de flori.
  • Distanțare: Plantați semințe la rând, permițând 5 cm între semințe, ideal de-a lungul marginii unei grădini de plante, flori sau legume.
  • Plantare: când semănați direct în grădină sau într-o tavă pentru semințe, apăsați semințele la cca 1 cm sub suprafața solului moale, acoperiți-le cu sol, apăsați ușor și udați.

Creștere

  • Obicei de creștere: calendula este o plantă de dimensiuni medii, cu un obicei de creștere moderat, neinvaziv. Se dezvoltă bine atunci când este plantată într-un grup cu 6 sau mai multe plante. Culorile variază de la portocaliu, galben, cais la roșu bi-color, și pot fi flori simple sau duble.
  • Udare: preferă udarea regulată, dar poate înflori și fără udare suplimentară
  • Fertilizare: Un strat de compost de grădină răspândit în grădină, înainte de însămânțarea semințelor, va încuraja o creștere sănătoasă. Atenție! Supra îngrășarea va produce mai multe frunze decât flori.

Gălbenelele înfloresc la începutul fiecărei zile și se închid la lăsarea serii.

Tundere și tăiere: ciupiți florile uscate din spatele mugurelui sau la baza tulpinii pentru a încuraja o nouă creștere. Tunderea nu este necesară, cu excepția cazului în care plantele devin prea viguroase.

La sfârșit de sezon

Odată ce înghețul ucide plantele, îndepărtați în mod natural întreaga plantă, trăgând rădăcinile și aduceți-le în grămada de compost. Păstrați orice semințe pentru anul următor.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »