Crăciuniţa, sfaturi de îngrijire

Cu frunze în formă de stea, Poinsetta a devenit cunoscută sub numele de Crăciuniţă sau Steaua de Crăciun în multe culturi de pe întreg mapamondul. 

Bracteele colorate ale poinsettiei sunt adesea confundate cu petale de flori, dar sunt de fapt frunze, iar florile sunt de fapt mici structuri galbene asemănătoare fructelor de pădure din centrul fiecărei bractee de frunze.

Majoritatea dintre noi cumpără o crăciuniţă înaintea Crăciunului pentru a împăodobi casa şi a ne aminti de frumuseţea sărbătprilor de iarnă. Iată în continuare câteva sfaturi care ne vor ajuta să ne bucurăm de crăciuniţe în formă maximă de Crăciun şi după aceea!

La cumpărături: 

 • Multe supermarketuri aşează ghivecele de  poinsettia lângă ușa magazinului în speranța de a-I determina pe clienţi să le cumpere. Dar atenţie! Nu cumpărați niciodată o poinsettia așezată lângă uşile automate care se deschid la fiecare 30 de secunde, deoarece expunerea la curent sau la temperaturi sub 12 ° C le provoacă daune. Deși nu sunt vizibile la început, ele pot face ca poinsettia să-și piardă frunzele la scurt timp după ce a fost adusă acasă.
 • O plantă sănătoasă de poinsettia va avea bractee intacte. Dacă micii muguri galbeni dintre bracteele colorate – florile propriu-zise – încă sunt în mici chiorchi îndesaţi, atunci veți ști că aţi ales o plantă de calitate.
 • După ce ați cumpărat poinsettia, asigurați-vă că o înveliți în hârtie pentru călătoria spre casă, pentru a o proteja de curenți și de temperaturi sub 12 grade Celsius.

Acasă:

 • Poinsettia nu este un fan al udării excesive. Amintiți-vă întotdeauna că balotul rădăcinii plantei nu trebuie să se usuce, dar nici să fie ud. Apa excesivă poate duce rapid la putrezirea rădăcinilor și vă lasă cu o plantă de apartament moartă.
 • Inspectați-i periodic frunzele. Dacă se îngălbenesc sau cad, probabil că nu o udați corect. La fel ca în cazul orhideelor, mulți pasionați de flori udă excesiv, când de fapt nu au nevoie decât de puţină apă.
 • Ar trebui să udați poinsettia doar când solul este uscat vizibil. Acest lucru ar putea fi în fiecare zi în cazul unei instalații lângă un radiator într-o cameră uscată sau numai în fiecare a doua sau a treia zi în alte locuri.
 • Poinsettia apa la temperatura camerei, iar ghivecele mai mici au nevoie de udare mai des decât cele mari, deoarece se usucă mai repede. Mini poinsettias nu trebuie să primească mai mult de un pahar de apă. Îndepărtați orice exces de apă care este încă în jardinieră după 10 minute.
 • Dacă aveți dubii, este mai bine să păstrați poinsettia puțin mai uscată (mai degrabă decât prea umedă) și să o udați puțin și des, mai degrabă decât rar, dar în cantitate mare.
 • Crăciuniţele au nevoie de căldură și lumină. Pot fi ținute aproape de un radiator, dar trebuie ținute departe de curenții de aer (asta înseamnă fără șeminee, uși deschise, ferestrele deschise sau holurile largi). Încercați să plasați poinsettia într-un loc protejat.
 • O temperatură cuprinsă între 15 și 22 de grade este ideală, ceea ce face ca aceste poinsettia să fie potrivite pentru dormitoare și camere de zi. Este suficientă lumină suficientă pentru ca planta să crească și să prospere, iar în lunile de iarnă este fericită de o fereastră orientată spre sud.
 • Pentru a vă asigura că va supraviețui până anul viitor, va trebui să tăiați poinsettia în aprilie, la aproximativ 10 cm (4 inci) și să o mențineți la o temperatură de 13 ° C. Repopulați în luna mai și creați-l într-un loc răcoros și ușor peste vară, în mod ideal la o temperatură de 15-18 ° C.
 • Când vine luna noiembrie, este timpul să începeţi să forțaţi planta. Va fi nevoie de 12 ore de lumină naturală, urmate de 12 ore de întuneric complet, pentru a o obişnui cu zilele mai scurte de iarnă şi a o determina să înceapă să facă frunze roşii.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro