Odată ce grădina a început să producă constant, veţi constata că veţi avea, aproape în permanenţă, un exces de legume, fructe şi ierburi aromatice. De ce să le aruncaţi sau să vă chinuiţi să „le plasaţi” la prieteni? Cel mai bine învăţaţi să le congelaţi!
Aproape orice poate fi înghețat, cu excepția salatelor și legumelor cu un conținut foarte ridicat de apă. Este indicat ca timpul dintre recoltare şi congelare să fie minim, pentru a vă asigura de prospeţime maximă. Nu adunaţi cantităţi mari, ci congelaţi pe măsură ce recoltaţi.
Fasolea, mazărea și alte legume cu un conținut ridicat de zahăr, cum ar fi porumbul dulce și morcovii tineri, sunt perfecte pentru congelare. Tăiați capetele tecilor, apoi tăiați fasolea mai mare în jumătate. Știulete de porumb întregi ocupă mult spațiu, așa că dacă spațiul este o problemă, scoateți în prealabil boabele de porumb de pe cocean.
Opăriţi legumele
Înainte de a fi congelate, majoritatea legumelor va trebui să fie opărite rapid înainte de congelare, care se face din câteva motive:
- pentru a opri enzimele să schimbe culoarea și gustul produsului
- pentru a steriliza suprafața produsului, îndepărtând murdăria și organismele
- pentru a opri pierderea de nutrienți din produs
Oprirea (blanşarea) nu este dificilă, dar este important să fie făcută pentru o perioadă corectă de timp. Iată câteva exemple:
- Anghinare-Glob – 7 minute
- Sparanghel – 2 – 3 minute
- Fasole-Lima – 3 minute
- Brocoli – 3-5 minute
- Varza de Bruxelles 3-4 minute
- Conopidă – 3 minute
- Țelină – 3 minute
- Porumb – 7-11 minute
- Vinete – 4 minute
- Ciuperci întregi – 5 minute
- Mazăre comestibilă – 1-3 minute
- Cartofi noi – 3-5 minute
Iată cum să blanşaţi legumele:
- Puneţi o cratiță mare cu apă ușor sărată la fierbere. În același timp, pregătiți un castron cu apă cu gheață pentru a arunca legumele după opărire.
- Puneți mici loturi de legume în apă, astfel încât să revină rapid la fierbere.
- Odată ce apa revine la fierbere, începe blanşarea.
- Scoateți legumele din apa clocotită și aruncați-le într-un castron cu apă rece ca gheața. Aceasta oprește procesul de gătit. Lăsaţi legumele să se usuce şi sunt gata de congelare!
Congelarea în porţii
Congelați produsele în porții mici, astfel încât să dezghețați întotdeauna doar ceea ce aveți nevoie. Împachetați în pungi pentru congelator etichetate cu conținutul și data. Dacă doriți ca legumele să-și păstreze forma, așezați-le pe tăvile căptușite cu pergament sau hârtie rezistentă la grăsime, apoi congelați timp de aproximativ o oră înainte de a le împacheta.
Cum să prevenim arsura de congelator
Pentru a evita acest lucru, trebuie să eliminăm cât mai mult aer din pungile de congelator. O modalitate de a face acest lucru este să scoatem aerul înainte de a sigila punga închisă, sau să folosim un pai. Introduceți un pai în pungă, sigilați punga din jur, aspirați excesul de aer, apoi îndepărtați rapid paiul și terminați sigilarea.
Cum să congelăm fructele
Spre deosebire de legume, fructele de pădure și coacăzele nu necesită blanşare și pot fi pur și simplu congelate întregi. Puneţi-le mai întâi pe tăvi, astfel încât să înghețe separat. Apoi împachetați-le în pachete de dimensiuni mici.
Congelarea ierburilor aromatice
Verdeţurile proaspete sunt întotdeauna binevenite, așa că faceți-vă timp pentru a păstra o parte din excesul verii. Începeți prin a le spăla, apoi tocați frunzele proaspăt culese. Transferați ierburile tăiate în tăvi pentru cuburi de gheață. Împachetați-le cât mai strâns pe a turna apoi apă pentru a le acoperi. Congelați-le solid și apoi, pentru a economisi spațiu, scoateți-le din tăvi pentru a le împacheta în pungi etichetate. Acum veți avea la îndemână ierburi proaspete, ori de câte ori aveți nevoie!