Cum alegeți semințele de legume!

Pe măsură ce soarele începe să prindă putere și începem să simțim în nări miros de primăvară, începem să devenim neliniștiți și să ne gândim deja la viitoarea noastră grădină!

Deocamdată nu putem face mare lucru în grădină, deoarece vor mai veni zile de îngheț și zăpadă, dar putem să începem deja planificarea grădinii de legume.

Cataloagele de semințe, site-urile web și stocul noului sezon din centrele de grădinărit și magazinele generale sunt pline de imagini cu legume sănătoase care ne fac cu ochiul! Desigur, știm undeva în străfundul inimii că legumele noastre nu vor arăta chiar așa, dar asta nu ne împiedică să visăm! Ca să obținem cele mai frumoase legume este nevoie de semințe bune. Iată cum le putem procura:

  1. Înainte de a cumpăra semințe noi, verificați cu ce ați mai rămas de anul trecut. Dacă aveți pachete de semințe nedesfăcute și în termenul de valabilitate, ar trebui să fie foarte bune. Dacă însă sunt deja deschise și cu termenul de valabilitate expirat mai bine le aruncați și cumpărați altele noi. De fapt, o regulă sănătoasă ar fi să aruncați orice pachet deschis, indiferent de termenul de valabilitate căci nu știți prin ce condiții au trecut semințele (umiditate, ger etc).
  2. Planificați înainte de a cumpăra. Toți grădinarii tind să producă mult mai mult decât pot folosi. Este o pierdere de timp și de spațiu dacă nu ai cui să oferiți excesul de legume. Și credeți-ne, oricât de încântat ați fi de recolta de dovlecei, morcovi sau fasole, alții cu greu se vor bucura când le veți face cadou legume…
  3. Nu cumpărați prea multe semințe de la început. Chiar dacă pare o economie nemaipomenită, este de fapt doar una falsă, deoarece nu veți sădi niciodată atâtea semințe. Mai bine cumpărați mai puțin, doar ceea ce aveți nevoie și luați altele pe măsură ce sezonul avansează.
  4. Atenție la timpul de creștere! Dacă doriți să cultivați ceva pentru prima dată, gândiți-vă dacă planta se va mula pe condițiile dvs. de creștere și, mai important, luați în considerare cât timp durează de la semănat până la maturitate. Gândiți-vă că blocați un spațiu din grădină pe care nu veți putea cultiva altceva, dacă aveți de-a face cu o cultură pe termen lung.
  5. Alegeți semințe premium. În general, soiurile F1 sunt întotdeauna o alegere bună. Semințele costă mai mult, dar rezultatele vor fi probabil mai fiabile. Plante uniforme, culturi mai rezistente, mai viguroase și mai grele. Nu alegeți întotdeauna soiurile mai vechi despre care ați auzit.
  6. În cele din urmă, nu lăsați ca achiziționarea semințelor să vă facă să începeți prea devreme cultura pe teren. Primăvara este schimbătoare și vremea se poate înrăutăți oricând, stricând culturile pe care temerar le-ați început prea devreme…

 

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro