Ciuperca de miere

Ciuperca de miere poate distruge plantele de grădină atunci când este scăpată de sub control.

Numită după culoarea pe care o capătă, ciupercile de culoarea mierii, care apar uneori la sfârșitul verii și toamna, reprezintă mai multe specii din genul Armillaria. Acestea se răspândesc în pământ și atacă și ucid rădăcinile plantelor lemnoase și perene.

În sălbăticie, ciupercile de miere cauzează de obicei puține probleme, unde alte ciuperci sunt capabile să concureze cu ele și să le țină sub control creșterea. Cu toate acestea, în grădini, unde ciupercile nu sunt de obicei tolerate, ciuperca de miere poate avea un avantaj față de alte specii și, prin urmare, poate lua stăpânire grădina, cu un efect devastator.

Cele mai multe plante perene lemnoase și erbacee sunt expuse riscului adus de ciupercile de miere, în special mesteacăn, hortensie, măr, pere, magnolie și fag. Trandafirii, coacăzul înflorit, salcia și viburnul par deosebit de vulnerabile.

Simptome

Atunci când observați că plantele încep să nu mai facă flori, să aibă frunze palide, iar scoarța li se crapă și  este posibil să fie infectate cu ciuperca de miere.

Infecția poate fi greu de identificat, deoarece ciuperca se răspândește de cele mai multe ori sub pământ și nu are întotdeauna „fructe” (pălării) deasupra solului.  Poate dura ani pentru ca ciuperca să omoare arbustul sau copacul, iar unele simptome, pot fi confundate cu simptomele altor probleme, cum ar fi lipsa de apă sau plantarea în locul nepotrivit.

Dacă bănuiți că arbustul sau copacul este afectat de ciuperca de miere, cel mai bine este să îndepărtați o parte din scoarță la nivelul solului. Aici, șiruri de miceliu albe care cresc între scoarță și lemn vor indica infecția. Alte simptome includ excrescențe fungice care apar la început roșii sau violete, apoi se maturizează până la negru. În cele din urmă, ciupercile de culoarea mierii în sine pot apărea la suprafață toamna.

Probleme

Există diferite specii de ciuperci de miere, care variază în măsura în care provoacă daune plantelor. Speciile mai agresive pot ucide plante sănătoase, dar unele vor limita pur și simplu creșterea sau vor ucide doar plantele deja slăbite.

Eliminare

În prezent, nu există substanțe chimice pentru ciuperca de miere. Singura opțiune este să scoateți planta afectată, completă cu toate rădăcinile ei, și să o ardeți sau să o duceți la groapa de gunoi.

  • Alte sfaturi pentru a controla răspândirea ciupercii de miere în grădină includ:
  • Păstrați plantele sănătoase (bine udate, bine tăiate și fără stres)
  • Îndepărtați un strat de sol în jurul bazei tulpinilor plantelor – copacii și arbuștii plantați prea adânc sunt mai susceptibili de a fi afectați
  • Îndepărtați cât mai mult posibil din planta infectată, inclusiv rădăcinile și pământul. Nu lăsați cioturi
  • Îndepărtați plantele care cresc în jurul plantei afectate, în special într-un gard viu
  • Săpați solul pentru a aera rădăcina și a scoate rădăcinile infectate sau rizomorfii
  • Evitați să plantați ceva înapoi în sol timp de șase luni până la un an, pentru a ucide ciuperca
  • Replantați plante lemnoase mai puțin sensibile

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro