Cimbrul, simfonia naturii!

Cimbrul, această plantă a cărei savoare îmbogățește cele mai delicioase preparate trebuie să fie la loc de cinste în grădina noastră de plante aromatice!

Înainte de a cumpăra cimbru trebuie să știți că există două tipuri principale de cimbru: ornamental și culinar. Cimbrul face parte dintr-o familie mare, iar majoritatea soiurilor sunt ornamentale.

Peren sau anual?

Cimbrul culinar este o plantă perenă rezistentă, care rămâne veșnic verde în majoritatea zonelor de grădinărit. Este tolerant la secetă și la frig, însă apogeul aromei sale se obține în timpul recoltărilor de vară. Și chiar dacă creșteți cimbrul într-un ghiveci, nu ezitați să-l lăsați afară peste iarnă pentru a intra într-o stare latentă. La începutul primăverii vă veți bucura de frunze noi!

Sfaturi de plantare

Loc potrivit: Se dezvoltă în condiții calde, iubește soarele și nu are nevoie de udare sau atenție constantă. Plantați cimbru atât în recipiente, cât și în grădină. Puteți să îl puneți aproape de rozmarin deoarece se înțeleg foarte bine. Dacă îl veți lăsa să înflorească veți vedea că atrage albinele ca un magnet!

Când: Plantați butașii de cimbru numai după ce temperatura solului atinge 20°C, cu aproximativ 2 până la 3 săptămâni de la ultimul îngheț.

Cum se înmulțește:

Butași: tăiați un butaș de cca 5-6 cm chiar de la vârful unei tulpini și plantați-l fie în nisip steril, fie în vermiculit. Rădăcinile vor apărea în aproximativ șase săptămâni. Transferați apoi într-un vas mic, lăsați rădăcină să se formeze și apoi transferați într-un vas mare sau direct în grădină.

Prin stratificare: Luați o tulpină lungă de cimbru și fixați-o cu grijă de-a lungul solului cu sârmă sau un țeapă în formă de U, lăsând cca 7 cm de vârf liber. Asigurați-vă că porțiunea prinsă atinge direct solul. Rădăcinile vor începe să se formeze de-a lungul tulpinii în aproximativ o lună. Tăiați planta nou înrădăcinată de la planta principală și transferați-o în altă parte în grădină sau într-un ghiveci mare.

Sol: Plantați cimbru în sol bine drenat, cu un pH optim între 6,0 și 8,0. La începutul primăverii, este indicat să fertilizați cu materie organică, cum ar fi compostul.

Soare: Cimbrul are nevoie de o zonă de creștere cu multă lumină. În grădină, se intercalează printre alte plante perene tolerante la secetă într-o zonă cu soare puternic.

Apă: Majoritatea soiurilor de cimbru sunt rezistente la secetă, așa că udați temeinic numai atunci când solul este complet uscat.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro