Ce să facem în grădină în noiembrie

Bunăstarea mentală merge mână în mână cu grădinăritul și este neapărat necesar să vă continuați zilele de lucru în grădină.  Chiar și în noiembrie!

Îngrijirea gazonului

Dacă vă place gazonul merită să vă faceți timp pentru a grebla frunzele. Această sarcină poate părea inutilă, mai ales că adesea urmează și mai multe frunze, dar trebuie să știți că grămezile mari de frunze strică gazonul. Iau toată lumina ierbii și o fac să se usuce, să devină maro și inestetică.

Dacă greblați frunzele, merită să le păstrați pentru a face mucegai pentru frunze, care este un mulci grozav de grădină. Faceți un țarc unde să depuneți toate frunzele sau depozitați în saci la care însă trebuie să faceți găuri pentru a se aerisi. Frunzele vor putrezi și se vor transforma în mulci după iarnă/primăvară.

Arbuștii cu boabe aduc iarna păsările în grădină

Pyracantha, Berbers, Holly sau Rowan sunt arbuști și copaci de grădină ușor de cultivat, care produc fructe de pădure la sfârșitul toamnei și la începutul iernii, constituind o atracție incredibilă pentru păsări și animale sălbatice! Zilele blânde din toamnă și iarnă sunt un moment bun pentru a planta copaci și arbuști care vor beneficia de nivelul ridicat de precipitații. Păsările de grădină vor mânca o varietate mare de fructe de pădure și semințe diferite și arbuștii care produc fructe de pădure, vor fi o sursă excelentă de hrană pentru o gamă largă de păsări.

Reduceți plantele perene

Florile de vară s-au ofilit și, dacă sunteți un grădinar ordonat, veți dori să le tăiați și să faceți straturi îngrijite. Dacă tăiați plantele perene, folosiți foarfece pentru a tăia aproape de sol, dar aveți grijă cu unele plante perene, deoarece deja la începutul lunii noiembrie unele plante perene vor avea lăstari noi baza plantei. Este important atunci când tăiați să nu deteriorați noua creștere.

Un avantaj al curățării straturilor este acela că vedeți buruienile de dedesubt și le puteți curăța înainte de iarnă, mai ales dacă mulciți straturile. Toamna este un moment bun pentru plivit, pentru că buruienile cedează mai ușor după câteva înghețuri.

Plantați lalele

Noiembrie este cel mai bun moment pentru plantarea lalelelor. Narcisele trebuie să intre mai întâi în pământ în septembrie și octombrie; lalelele mai târziu, în noiembrie. Adâncimea corectă de plantare este foarte importantă pentru a asigura flori frumoase.

Unul dintre cele mai comune motive pentru care un bulb nu reușește să înflorească este că a fost plantat prea puțin adânc și nu vor înflori după primul an. O regulă ușoară este să plantați bulbul de 3 ori adâncimea proprie și, dacă nu sunteți sigur, plantați mai adânc și nu puțin adânc.

Toaletați trandafirii

De acum până la începutul iernii este un moment bun pentru a tăia trandafirii, în special trandafirii cățărători. Aceasta este o tăiere generală care reduce dimensiunea arbustului cu aproximativ o treime pentru a preveni efectele negative ale vântului care duc la balansarea plantei și slăbirea rădăcinilor. În timp, punctul de intrare a trunchiului în sol se lărgește și permite apei și gheții să afecteze astfel planta și rădăcinile acesteia.

Plantați usturoi de toamnă

Puteți planta acum usturoi de toamnă. Usturoiul plantat toamna are beneficiul lunilor reci despre care se spune că îmbunătățesc formarea bulbilor și asigură un sezon de creștere mai lung. Dacă parcela dumneavoastră este pe partea umedă, sau deosebit de rece sau expusă, s-ar putea să fie mai bine să plantați usturoiul de toamnă sub sticlă sau într-o seră.

Există un număr mare de bulbi de usturoi vânduți acum ca fiind potriviți pentru plantare în această perioadă a anului, dar mai important este dacă parcela dvs. de legume este potrivită pentru planta de toamnă. Daca este prea umed sau prea frig mai bine să plantați în recipiente sau să le lăsați pentru la primăvară.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro