Deși nu pare, ianuarie este o lungă aglomerată în calendarul grădinii! Este momentul acum să răsfoiți cataloagele online și să mergeți în sere și magazine de profil pentru a căuta cele mai bune soiuri de legume!
În zonele mai calde din țară (Banat de ex), când se mai înmoaie vremea, puteți planta aceste soiuri de legume. Deși poate mai există îngheț sporadic în timpul nopții, aceste soiuri de legume se vor simți mai bine acum decât plantate mai târziu în primăvară când vremea devine prea caldă. Este recomandabil să protejați răsadurile foarte tinere de înghețul acoperind patul de grădină cu pături peste noapte. Nu uitați să adăugați mult compost și apă multă înainte de îngheț și să saturați solul în adâncime.
Fasole și mazăre
- Fava – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Mazăre (toate soiurile) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
Legume crucifere
- Conopidă – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Varză (răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Gulii (semințe sau răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
Verdețuri
- Muștar (semințe sau răsaduri) – februarie
- Spanac (semințe sau răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Chard elvețian (semințe sau răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Salată verde (semințe sau răsaduri) – sfârșit de ianuarie
- Colaci (semințe sau răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Kale (semințe sau răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
Praz și ceapă
- Praz (semințe sau răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Bulbare de ceapă (răsaduri) – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
Legume rădăcinoase
- Ridiche – pe de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Sfeclă – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Morcovi – de la sfârșitul lunii ianuarie până la sfârșitul lunii februarie
- Anghinare / răsaduri pe tot parcursul lunii ianuarie, dar sfârșitul lunii ianuarie este cel mai bun
- Sparanghel – sfârșit de ianuarie
- Cartofi – sfârșit de ianuarie