Ce plantăm în luna martie?

Martie este una dintre cele mai capricioase luni ale anului. Deseori caldă și luminoasă, martie poate fi și zgribulită, vântoasă și rece, cu temperaturi ce amintesc de ianuarie. Anul acesta martie a fost o lună extrem de capricioasă și nu ne-a lăsat să plantăm, ci numai să admirăm covorul de zăpadă din grădină!

Pentru o lună normală de martie, urmați sfaturile de mai jos. Pentru anul acesta, puteți începe plantarea și la sfârșitul lui martie, începutul lui aprilie.

Rădăcinoase

Sfeclă – Dacă solul dvs. nu a atins în mod constant 10 de grade în luna martie, mai așteptați. Luați în considerare pornirea semințelor în interior și apoi transplantarea lor ulterioară. Pentru a ajuta la germinare, încercați să înmuiați semințele câteva ore înainte de plantare.

Morcovi – Morcovii ar trebui să fie plantați direct în grădină (nu încercați să începeți creșterea lor în interior). Cel mai bine este să le plantați cu aproximativ 4 săptămâni înainte de ultimul îngheț.

Ceapă – Puteți planta semințe, arpagic sau răsaduri. Chiar dacă ceapa este o cultură ”rădăcinoasă” se recomandă tratarea lor ca o cultură de frunze.

Plante cu frunze

Spanac – Este o legumă de vreme răcoroasă. Plantarea spanacului la începutul lunii martie ar trebui să vă ofere mult timp pentru a recolta frunzele gustoase înainte ca căldura să le ardă. Plantați cu 4 – 6 săptămâni înainte de ultimul îngheț.

Salată – Asigurați-vă că salata dumneavoastră de primăvară primește multă lumină, dar nu toată ziua

Alte semințe pe care le puteți planta în martie

Broccoli – deoarece acesta este adesea o legumă de toamnă și îi place vremea mai rece, plantați o varietate cu creștere rapidă pentru a vă asigura că aveți timp să obțineți o inflorescență bună înainte de venirea verii.

Varză – Începeți cultura de varză în interior cu aproximativ 7 săptămâni înainte de ultimul îngheț.

Porumb – Începeți cultura direct în grădină, nu în interior; în sol trebuie să fie cel puțin 15 grade. Porumbul cultivat comercial este 90% modificat genetic, deci este important să plantați și să consumați porumb nemodificat.

Castraveți – Asigurați-vă că alegeți o varietate care se potrivește spațiului dumneavoastră (tufiș sau cățărător). Cel mai bine să plantați în grădină după ce a trecut (cu siguranță!) ultimul îngheț.

Mazăre – Semănați după ultimul îngheț. Mazărea nu va merge bine odată ce afară se face foarte cald, așa că, dacă aveți un climat mai cald, vă recomandăm să așteptați cu mazărea și să o  cultivați toamna.

Ardei – Ardeii adoră căldura, dar îi puteți începe în martie, la interior, și îi puteți transfera mai târziu.

Dovleac de vară  – O altă legumă pe care o puteți începe în interior în martie pentru a o transplanta apoi mai târziu. Dovleacul iubește soarele și drenajul bun.

Roșii – Dacă locuiți într-un climat mai rece, veți dori să vă porniți cultura de roșii la interior și să le plantați afară când a trecut înghețul.

Semințe de plante  medicinale

Multe ierburi medicinale adoră lunile mai calde și de aceea este bine să începeți să le cultivați la interior

  • Oregano
  • Cimbru
  • Busuioc
  • Mărar
  • Salvie

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro