Sfaturi de bază pentru fertilizarea plantelor
Pentru toți grădinarii, cunoașterea îngrășămintelor și modul de aplicare eficientă a acestora este la fel de crucial pentru o creștere puternică a plantelor, precum cunoașterea modului de creștere și îngrijire a plantelor.
Trei elemente chimice primare se găsesc în toate îngrășămintele mixte:
N = Azotul favorizează creșterea sănătoasă a frunzelor prin stimularea producției de clorofilă (principalul produs chimic implicat în fotosinteză – modul în care plantele transformă lumina soarelui în alimente).
P = Fosforul susține dezvoltarea viguroasă a rădăcinilor, tulpinilor, florilor și fructelor.
K = Potasiul joacă un rol cheie în a ajuta plantele să digere și să-și fabrice alimentele.
De ce plantele au nevoie de îngrășăminte
Toți nutrienții esențiali pentru creșterea plantelor sunt prezenți în sol sau în aer, dar nu toate plantele pot accesa aceste substanțe nutritive găsite în sol sau în aer. Fiecare tip de sol are propriul său amestec de ingrediente nutriționale, așa că, înainte de a lua în considerare ce îngrășăminte poate necesita o plantă, trebuie să luăm în considerare solul în care crește o plantă.
Agricultura intensivă, construcția și traficul pot modifica chimia și structura solului, limitând nutrienții pe care le pot folosi plantele. În unele cazuri, substanțele nutritive nu sunt în mod natural acolo pentru a începe sau au fost epuizate de-a lungul timpului. De aceea trebuie să completăm, să înlocuim sau să ajutăm la eliberarea acelor elemente care nu sunt la îndemâna plantelor noastre.
Când vine vorba de îngrășăminte, mai mult nu înseamnă mai bine. Este posibil să vă supraalimentați plantele. Prea mult îngrășământ poate deteriora și poate chiar ucide plantele. Înainte de a aplica orice îngrășământ, este o idee bună să testați solul, astfel încât să puteți selecta tipul și formula care se potrivește nevoilor plantelor dvs. În schimb, plantele noastre ne vor recompensa cu flori, frunze și fructe și legume mai mari.
Îngrășămintele granulare furnizează nutriențiii către plante încet, dar prezintă avantajul longevității.
Aplicare prin difuzare
Această metodă, care acoperă bine suprafețe mari, este utilizată pentru a aplica îngrășăminte granulare pe peluze sau pe paturi noi înainte de a fi plantate. Metoda de difuzare poate fi realizată cu un distribuitor rotativ sau manual.
Aplicare manuală
Se pretează la arbuști și plante perene și se realizează manual cu îngrășăminte granulare. Pur și simplu aplicați îngrășământul în jurul bazei plantei, extinzându-vă până la linia de picurare. Pentru legume, așezați îngrășământul într-o bandă paralelă cu rândul de plantare.
Îngrășămintele solubile în apă acționează mai rapid, dar trebuie aplicate mai frecvent.
Aplicare la bază
Această metodă oferă plantelor hrană în timp ce le udați. Urmați instrucțiunile de amestecare și udați solul de la baza plantei cu un vas de udare sau cu un accesoriu de furtun. Acest lucru este bun pentru hrănirea plantelor și legumelor din containere.
Aplicare foliară
Această abordare este similară cu aplicarea de bază, dar apa se aplică mai degrabă pe frunze decât pe sol. Este util atunci când plantele trebuie să absoarbă rapid oligoelemente, cum ar fi fierul.
De ce au nevoie plantele
Cele trei elemente esențiale de care au nevoie toate plantele sunt azotul, fosforul și potasiul – sau N-P-K, ale căror proporții sunt indicate ca numere pe ambalaj. De exemplu, un îngrășământ de uz general etichetat 20-20-20 înseamnă că fiecare element chimic – N, P și K – contribuie cu 20% în greutate la formula totală (restul de 40% este compus din materiale inerte și oligoelemente) . Procentele elementelor sunt oferite în proporții variate pentru a se potrivi diferitelor nevoi de îngrășăminte. Dacă doriți să sporiți producția de flori, doriți un amestec precum 15-30-15, care are un conținut ridicat de fosfor care dezvoltă flori. Dacă doriți să vă înverziți gazonul, alegeți un amestec precum 25-6-4, care are un conținut ridicat de azot. Multe îngrășăminte sunt formulate pentru plante specifice, cum ar fi trandafiri, bulbi sau legume. Asigurați-vă că verificați eticheta pentru raportul N-P-K, deoarece puteți folosi un îngrășământ general cu aproape aceleași procente de nutrienți, dar la un preț mai mic.
Pe lângă N-P-K, majoritatea îngrășămintelor conțin urme de alte elemente importante pentru sănătatea plantelor. Unele oligoelemente sunt mai importante decât altele, dar fiecare hrănește o plantă în felul său. Principalele oligoelemente din îngrășăminte sunt calciu, magneziu, fier, cupru, mangan, zinc, molibden, bor și sulf (de obicei, puteți achiziționa aceste articole și individual). Dacă oricare dintre aceste elemente lipsește, o plantă poate prezenta simptome caracteristice de deficit. Un deficit de fier, de exemplu, provoacă cloroză (frunze galbene cu vene verzi), care este ușor corectată cu o doză de fier chelat.
Cum să alegeți
Există două tipuri de îngrășăminte disponibile grădinarului de casă: granulat și solubil în apă. Fiecare tip are avantaje și dezavantaje. Îngrășămintele granulare oferă nutrienții unei plante încet, dar au avantajul că durează mai mult. Îngrășămintele granulare nu se scurg din sol la fel de repede ca tipurile solubile în apă. Îngrășămintele solubile în apă acționează mai rapid, dar sunt mai tranzitorii, ceea ce înseamnă că trebuie aplicate mai frecvent decât tipul granular.
Ambele tipuri de îngrășăminte sunt eficiente, deci cel pe care îl alegeți depinde dacă doriți să le dați plantelor o soluție rapidă, dar frecventă sau o hrănire lentă, dar extinsă.