Ce facem iarna cu gladiolele?

Gladiolele (Acidanthera sau Gladiolus spp.) cresc în majoritatea zonelor, dar nu supravieţuiesc în pământ în timpul iernii în zonele cu îngheţ puternic. De aceea, este indicat ca, înainte de primul îngheţ puternic, bulbii de gladiolă să fie scoşi şi depozitaţi în loc uscat şi răcoros.

Această operaţiune este recomandat a fi făcută şi în zonele cu climă mai blândă, deoarece depozitarea lor în locuri uscate şi răcoroase îmbunătățește înflorirea în vara următoare. Motivul este legat de faptul că bulbii rămân în latenţă în perioada corectă.

Când scoatem bulbii

Perioada de înflorire dictează de obicei momentul în care bulbii sunt scoşi şi depozitaţi. Înflorirea depinde de soiul de gladiole, dar majoritatea bulbilor se scot toamna,  după finalizarea înfloririi și începerea îngălbenirii frunzelor.

În zonele care se confruntă cu îngheț, bulbii de gladiole trebuie scoşi înainte de primul îngheț tare din toamnă sau la începutul iernii. Bulbii nu pot supraviețui dacă îngheață. În zonele care nu experimentează îngheț, bulbii se scot fie când frunzele se îngălbenesc și încep să moară, fie la șase săptămâni după înflorire.

Indicaţiile sunt valabile atât pentru cultivarea bulbilor în pământ sau în ghivece. Indiferent de modul în care bulbii sunt crescuți, ar trebui să fie săpați și depozitați pentru iarnă în același mod, pentru a produce plante și flori sănătoase din nou în anul următor.

Cum scoateţi bulbii

Deteriorarea bulbilor delicaţi de gladiole îi poate ucide înainte de a avea șansa de a-i păstra. Cel mai simplu este să folosiţi o săpăligă mică sau o lopaţică de grădină cu ajutorul căreia să slăbiţi solul în jurul bazei plantei, permiţându-vă astfel să ajungeţi la bulbi şi să îi scoateţi cu mâna, uşor.

Puteți tăia frunzele înainte sau după săpare, dar nu lăsați mai mult de 2 centimetri atașați bulbilor. Pământul se poate agăța de cormi, dar evitați să-i spălați cu apă, deoarece bulbii umezi sunt mai predispuși la problemele fungice atunci când sunt depozitaţi. În schimb, lăsați pământul să se usuce pe bulbi şi periați-l înainte de depozitare.

Împărțirea bulbilor de gladiole

Gladiolele produc bulbi mici pe bulbul principal. Din aceşti „bulbişori”  pot crește plante noi dacă sunt separaţi și depozitați corespunzător. Împărțiți bulbii după dezgroparea gladiolelo, prin răsucire uşoară.

Eliminați orice bulb cu un diametru mai mic de 2cm, deoarece nu va înflori. De asemenea, aruncați orice bulbi care au daune vizibile, arată uscaţi sau au pete moi care indică putrezirea. Bulbii cu infecții fungice vizibile sau alte semne de boală nu vor supraviețui depozitării și pot infecta bulbii sănătoși.

Depozitarea bulbilor de gladiole

Turba uscată sau vermiculita asigură un mediu steril de depozitare pentru bulbii de gladiole. Umpleți o cutie sau o pungă de pânză cu suportul de depozitare. Păstrați bulbii îngropați în mediu uscat, aranjându-i astfel încât să nu se atingă unul de celălalt. O locație rece și uscată, care nu este expusă la temperaturi de îngheț, asigură condițiile optime de depozitare.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro