Ce este îngrășământul foliar?

Când vine vorba de îngrăşăminte, ne gândim imediat la substanţe lichide cu care udăm solul din jurul plantelor pentru ca acestea să îşi tragă, prin rădăcini substanţele nutritive de care au nevoie pentru a se dezvolta armonios.  Acesta este un îngrăşământ incorporabil în sol (care poate fi şi sub formă de granule, nu numai lichid).  Dar mai există un tip  de îngrăşământ, des folosit astăzi: îngrăşământul foliar!

Aşa cum îi spune şi numele, îngrășământul foliar este un produs conceput pentru a fi aplicat direct pe frunzele plantelor. Îngrăşămintele foliare variază de la produse organice, sigure pentru utilizarea în culturile alimentare,  până la îngrășăminte chimice mai agresive pentru plantele ornamentale.

Avantaje

În multe situații îngrăşămintele foliare sunt preferate celor încorporabile în sol. Iată care sunt avantajele lor:

  • În cazul hrănirii foliare, după cum se știe, nutrienții sunt absorbiți direct prin frunzele plantei. Ei nu se opresc însă aici, continuându-şi drumul către rădăcini pentru a le hrăni.
  • Trucul este că rădăcinile sunt stimulate suplimentar, deoarece frunzele hrănite de îngrăşământ cer mai multă apă şi astfel forţează creşterea rădăcinilor.
  • Aplicarea de îngrăşământ foliar stimulează tragerea nutrienţilor din sol, deoarece planta începe să absoarbă mai multă apă

Atenţie însă: un îngrășământ foliar nu este conceput ca o alternativă la îngrășământul solului și condiționarea solului, ci mai degrabă ca un supliment care va crește eficiența și va îmbunătăți sănătatea plantelor.

 

Precauţii

Deşi este o soluţie excelentă pentru stimularea absorbţiei substanţelor nutritive din sol, există o serie de precauţii pe care trebuie să le aveţi în vedere atunci când folosiţi un astfel de îngrăşământ.

  • Trebuie diluat înainte de aplicare pentru a preveni arderea îngrășămintelor
  • Trebuie aplicat când este răcoare şi există încă, de exemplu, rouă pe frunze. Atunci este momentul în care plantele se hidratează din plin, stomatele frunzelor fiind larg deschise. Aplicarea îngrăşământului pe căldură este ineficientă și poate deteriora planta.

Atunci când selectați îngrășământ foliar, este important să vă gândiți la nevoile nutriționale ale plantei. Nu toate plantele au nevoie de aceleaşi substanţe nutritive și este posibil ca un îngrășământ formulat pentru o specie să nu fie adecvat pentru alta.

Pe unele îngrășăminte scrie clar pentru ce tipuri de plante sunt adecvate. Dacă însă nu aveţi indicaţii, este bine să cereţi sfatul unui specialist de la un magazin dedicat fermierilor sau de la sere.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro