Ce cultivăm în februarie

Februarie poate fi una dintre cele mai reci luni, mai rece chiar decât decembrie și ianuarie. Cu toate acestea, mulți grădinari temerari încearcă să semene devreme în dorința de a „fura” startul.  Unii reușesc, alții se vor confrunta cu moartea semințelor care nu au putut sp germineze pentru că pământul era prea rece. În funcție de zona în care vă aflați puteți încerca însămânțările în februarie. Dacă sunteți într-o zonă de munte, rece, mai bine amânați cu câteva săptămâni.

Iată ce puteți semăna

 • Fasole

Semănați direct afară dacă pământul nu este înghețat tare și în interior în ghivece dacă este încă foarte frig.

 • Varza de Bruxelles

Semănați primele soiuri timpurii în interior în răsadnițe adânci. Ar trebui să le puteți planta în aprilie sau mai.

 • Mazăre

În zonele cu climă mai blândă, semănați mazărea în aer liber sub clopot, atâta timp cât ați încălzit solul acoperindu-l în prealabil.

 • Ridichi

Semănați semințele în ghivece sau răsadnițe în interior sau sub acoperire undeva unde temperatura noaptea rămâne la aproximativ 5ºC.

 • Spanac

Pentru o recoltă timpurie în aprilie sau mai, semănați un soi cu creștere rapidă în interior și plantați în martie.

 • Roșii și castraveți

Dacă creșteți plante pentru seră semănați acum în interior. Pentru a asigura germinarea, utilizați un propagator încălzit și apoi mențineți temperatura la minimum 21 °C.

 • Frunze de salată de iarnă

Continuați să semănați sub acoperire salate precum rucola, spanac, varză, mătgul, muștar și diferite frunze orientale, într-o seră sau cadru rece.

 • Pomi fructiferi și tufișuri

Copacii și tufișurile noi, cu rădăcini goale, sunt încă latenți și pot fi plantați luna aceasta, cu condiția ca pământul să nu fie înghețat sau prea umed. Pregătiți locul  în avans, săpând o groapă suficient de largă pentru ca rădăcinile să se răspândească și verificați adâncimea. Odată ce planta este în poziție, mulciți generos pentru a menține umezeala.

Utilizați un băț de lemn așezat peste gaura de plantare pentru a verifica dacă pomii fructiferi sunt la adâncimea potrivită. Grefa sau îmbinarea „uniunii” ar trebui să se afle deasupra nivelului solului.

 • Usturoi

Plantați căței de usturoi acum dacă solul nu este înghețat sau îmbibat cu apă. În caz contrar, așteptați până luna viitoare.

 • Anghinare

Semănați în ghivece și păstrați într-un propagator la o temperatură minimă de 18ºC până când germinează. Păstrați plantele în casă până în aprilie sau mai.

 • Salată verde

Pentru culturile care vor fi gata de recoltat în mai și iunie, semănați semințele în interior luna aceasta, în module sau ghivece biodegradabile. Răriți răsadurile și apoi plantați sub acoperire luna viitoare, în rame reci sau sub clopote sau lână.

 • Napi

Semănați soiurile timpurii afară, sub acoperire.

 

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro