Cât de însorită este grădina?

Fiecare plantă are nevoie de o anumită expunere la soare şi, de multe ori, ne întrebăm unde să o punem în grădină! Deşi ştim cam „cum bate soarele”, nu putem aprecia niciodată corect cantitatea de lumină, iar rezultatele nu sunt întotdeauna dintre cele mai bune…

Cea mai bună cale de a afla cantitatea de lumină din grădină este de a face o „hartă a soarelui”. Nu este complicat şi ne va ajuta să ştim exact care sunt locurile perfecte pentru plantele noastre!

„Unde să plantez?” pare o întrebare simplă dar implică zeci de amănunte, iar expunerea la soare este unul dintre cele mai importante.  Iar la rândul ei, expunerea la soare are „agăţate” de ea o serie de alte întrebări: „Cum aţi măsurat cantitatea de lumină solară? Câte ore de lumină solară se consideră plin de soare? Ce înseamnă umbră parțială?”

Din fericire, nu este greu să creăm o hartă a expunerii la lumina solară. Este extrem de utilă, mai ales dacă nu v-aţi dat seama câte ore de soare primeşte grădina de acasă.

S-ar putea să fiți surprinși şi să realizaţi că „grădina dumneavoastră plină de soare” este de fapt o grădină parțial la umbră … sau că „grădina dumneavoastră umbrită” primește mai mult soare decât ați crezut!

Pentru a măsura orele de soare în grădină., începeți dimineața devreme imediat după răsăritul soarelui. Rețineți expunerea la lumina soarelui din grădină în acel moment. Apoi, notați dacă este în plin soare, umbră parțială, soare filtrat sau umbră completă.

Apoi, la fiecare oră, verificați din nou grădina și notați din nou expunerea la soare. Continuați să măsurați lumina soarelui din grădină în fiecare zonă, în fiecare oră, până la apus.

Dacă nu doriți să vă alocați timp pentru a cartografia lumina soarelui din grădină, există câteva instrumente pe care le puteți încerca. Un contor de lumină de grădină ieftin este un mic instrument care, de asemenea, măsoară umiditatea solului și instrumentul pentru nivelurile de pH!.

Amintiți-vă că soarele își schimbă poziția pe cer pe tot parcursul anului, astfel încât o zonă care este în umbră primăvara și toamna poate avea lumina soarelui mai intensă vara. Asta înseamnă că plantele sensibile la umbră s-ar putea arde la soare în iulie și august. Nu doriți acest lucru, deci este foarte important să faceți o hartă a soarelui de câteva ori pe tot parcursul anului.

Deci, este o idee bună să măsurați lumina soarelui în grădină în lunile de vară de vârf, la fel și în primăvară și toamnă. În acest fel, puteți vedea cum se schimbă soarele în grădina dvs. pe tot parcursul sezonului de creștere.

De acum ştiţi ce să cumpăraţi!

Odată ce știi câtă lumină solară are o zonă și la ce ore din timpul zilei, este foarte ușor să achiziţionaţi plantele potrivite. Tot ce trebuie să faceți este să citiți eticheta plantei de pe fiecare plantă. Eticheta indică cerințele de expunere la soare ale plantelor: umbră, umbră parțială, soare plin, soare parțial …

Cerinţe de expunere

Dacă nu v-aţi lămurit ce înseamnă plin soare, umbră parţială, umbră filtrată, vă dăm o mână de ajutor.

O grădină în plin soare este o zonă care primește cel puțin 6 ore de lumină directă a soarelui pe tot parcursul zilei. Soarele parțial și umbra parțială sunt similare și, în general, înseamnă o grădină care primește 3 până la 6 ore de soare. O grădină parțială însorită înseamnă că zona se apropie de 6 ore de soare.

Multe plante cu cerinţe de soare complet și chiar unele plante care cer umbră parțială pot crește, de asemenea, foarte bine într-o grădină parțial însorită.

Spre deosebire de o grădină parțial însorită, o grădină parțială la umbră este o zonă care se apropie de 3 ore de soare și este, de asemenea, protejată de soarele intens de după-amiază.

Unele plante perene parțiale cresc bine într-o grădină cu umbră parțială, iar unele plante de umbră cresc bine la umbră parțială.

O grădină la umbră este o zonă care primește mai puțin de 3 ore de lumină directă a soarelui în fiecare zi, cea mai mare parte a expunerii la soare având loc dimineața devreme, după-amiaza târziu sau lumina soarelui pătată (filtrată) pe tot parcursul zilei.

Umbra completă este o zonă care nu primește nicio expunere directă la soare, dar poate primi lumină puternică și indirectă. Plantele complet umbrite sunt foarte pretențioase și vor arde la soare.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro