Dacă zmeurul din grădină își pierde mugurii pe capete și lăstarii se ofilesc, cel mai probabil că vinovatul este cancerul lăstarilor.
Cancerul lăstarilor este cauzat de ciuperca Leptosphaeria coniothyrium, o ciupercă care poate ataca și trandafirii și poate duce la putrezirea fructelor pomilor de măr și păr.
Ciuperca poate trăi toată iarna pe trestiile de zmeur moarte. Sporii formați pe aceste bastoane provoacă infecția atunci când ploaia, vântul sau insectele îi transportă în pe plantele noi de zmeur cu tăieturi sau răni care permit intrarea sporilor.
Plante afectate de cancerul lăstarilor
Toate speciile de Rubrus pot fi afectate de această boală. Poate că specia cea mai sensibilă este zmeura neagră, dar toate tipurile de zmeur se pot infecta, la fel ca și trandafirii.
Nu au fost identificate încă soiuri de zmeură rezistente dar, cel puțin, puteți alege soiuri mai puțin sensibile.
Simptome
Este cel mai probabil să observați infecția pe la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. Uitați-vă după pierderea mugurilor, ofilirea laterală a lăstarilor și moartea coardelor de zmeur.
Este posibil să observați pentru prima dată ofilirea frunzelor. Uitați-vă cu atenție la frunziș pentru pete maro închis sau violet care se pot extinde de-a lungul coardelor pe câțiva centimetri.
Controlul bolii
Controlul bolii este posibil atât prin mijloace preventive, cât și prin tratare chimică.
Prevenție
Puteți ajuta la împiedicarea declanșării infecției prin utilizarea metodelor preventive. Printre acestea se numără evitarea scoaterii buruienilor cu sapăliga în apropierea zmeurului, controlul insectelor dăunătoare și limitarea tăierii.
De asemenea, ajută și menținerea frunzelor cât mai uscate. Menținerea rândurilor de rod înguste și plivite ajută la uscarea mai rapidă după o ploaie, la fel ca și rărirea rândurilor. Este necesar de asemenea, un bun drenaj și o bună circulație a aerului.
Nu uitați să tăiați și aruncați coardele vechi și bolnave imediat după recoltare. Acest lucru previne iernarea ciupercilor.
Chimic
Puteți aplica sulf de var sau cupru pe plantele latente. Folosiți sulf de var lichid (diluat!) atunci când apar frunzele noi și asigurați-vă că acoperiți bine tot frunzișul.