Cancerul zmeurului

Dacă zmeurul din grădină își pierde mugurii pe capete și lăstarii se ofilesc, cel mai probabil că vinovatul este cancerul lăstarilor.

Cancerul lăstarilor este cauzat de ciuperca Leptosphaeria coniothyrium, o ciupercă care poate ataca și trandafirii și poate duce la putrezirea fructelor pomilor de măr și păr.

Ciuperca poate trăi toată iarna pe trestiile de zmeur moarte. Sporii formați pe aceste bastoane provoacă infecția atunci când ploaia, vântul sau insectele îi transportă în pe plantele noi de zmeur cu tăieturi sau răni care permit intrarea sporilor.

Plante afectate de cancerul lăstarilor

Toate speciile de Rubrus pot fi afectate de această boală. Poate că specia cea mai sensibilă este zmeura neagră, dar toate tipurile de zmeur se pot infecta, la fel ca și trandafirii.

Nu au fost identificate încă soiuri de zmeură rezistente dar, cel puțin, puteți alege soiuri mai puțin sensibile.

Simptome

Este cel mai probabil să observați infecția pe la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. Uitați-vă după pierderea mugurilor, ofilirea laterală a lăstarilor și moartea coardelor de zmeur.

Este posibil să observați pentru prima dată ofilirea frunzelor. Uitați-vă cu atenție la frunziș pentru pete maro închis sau violet care se pot extinde de-a lungul coardelor pe câțiva centimetri.

Controlul bolii

Controlul bolii este posibil atât prin mijloace preventive, cât și prin tratare chimică.

Prevenție

Puteți ajuta la împiedicarea declanșării infecției prin utilizarea metodelor preventive. Printre acestea se numără evitarea scoaterii buruienilor cu sapăliga în apropierea zmeurului, controlul insectelor dăunătoare și limitarea tăierii.

De asemenea, ajută și menținerea frunzelor cât mai uscate. Menținerea rândurilor de rod înguste și plivite ajută la uscarea mai rapidă după o ploaie, la fel ca și rărirea rândurilor. Este necesar de asemenea, un bun drenaj și o bună circulație a aerului.

Nu uitați să tăiați și aruncați coardele vechi și bolnave imediat după recoltare. Acest lucru previne iernarea ciupercilor.

Chimic

Puteți aplica sulf de var sau cupru pe plantele latente. Folosiți sulf de var lichid (diluat!) atunci când apar frunzele noi și asigurați-vă că acoperiți bine tot frunzișul.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro