Calendarul naturii – iunie

 

Iunie înseamnă debutul verii, dar şi începutul grijilor pentru asigurarea umidităţii plantelor. Soarele începe să bată puternic, iar grădina trebuie udată şi îngrijită constant.

Cele mai importante activităţi din această lună se învârt în jurul udării regulate şi combaterea buruienilor din grădină. Dar asta nu înseamnă cu nu aveţi multe, multe alte lucruri de făcut!

Flori

Este momentul acum să scoateţi afară toate ghivecele de exterior şi să daţi plantelor şansa să se bucure de aer şi de soare. Agăţaţi ghivecele cu flori curgătoare pe terasa, iar ghivecele mari cu flori poziţionaţi-le în zone semiumbrite, ferite de vânt.  Pământul din ghivece tinde să se usuce rapid în soare puternic şi florile vor suferi.

În straturile de flori tăiaţi florile de primăvară care încep să se ofilească (nu înainte de aceasta!), separaţi bulbii pentru replantare în toamnă, rupeţi florile uscate pentru a forţa înflorirea. În ceea ce priveşte plantele căţărătoare, cum ar fi clematitele sau caprifoiul, asiguraţi-le suportul necesar de creştere pe măsură ce dau noi lăstari. Aveţi grijă, de asemenea, la înmulţirea excesivă a acestora şi mai tăiaţi din tulpini (la plantele mai vechi) pentru a le asigura o dezvoltare armonioasă.

Scoateţi regulat buruienile din straturile de fluor pentru a preveni înmulţirea acestora.

Legume

Dacă aveţi cultură de cartofi, nu uitaţi să le asiguraţi nutrienţii necesari şi să îi udaţi constant pentru a permite o dezvoltare optimă. Deja puteţi culege primii cartofi.

În iunie roşiile au nevoie de copilit, adică de ruperea lăstarilor noi laterali pentru a preveni redistribuirea nutrienţilor în alte părţi. Nu uitaţi că roşiile au nevoie de udare constantă şi de îngrăşământ pentru a produce rezultate gustoase.

Dacă aveţi salată o puteţi recolta şi replanta răsaduri noi ca să vă bucuraţi de frunze sănătoase toată vara. Atenţie însă! Salata este pretenţioasă şi are nevoie de umiditate permanentă în timpul formării căpăţânilor. Dacă nu este udată suficient va produce frunze pipernicite şi amare.

Ceapa şi usturoiul încep să se facă şi pot fi recoltate atunci când frunzele lor încep să se îngălbenească.

Puteţi să plantaţi dovlecei prin însămânţare directă în sol!

Fructe

Puteţi încă face câteva lucrări de tăiere la pruni sau cireş . Este de asemenea indicat (dacă nu aţi făcut asta deja) să decongestionaţi ramurile pomilor fructiferi pentru ca fructele să fie mai mari şi mai bune.

În iunie păsările încep deja să dea târcoale fructelor şi este o idee bună să protejaţi fructele prin punerea de plase de protecţie. Dacă aveți plante care fructifică în recipiente, nu uitați să le oferiți o hrană lichidă cu potasiu ridicat pentru a le menține sănătoase și productive.

Îndoiţi ramurile de căpşun şi băgaţi-le în pământ pentru a înmulţi plantele în anul care vine. Nu este indicat să faceţi acest lucru cu mai mult de 2-3 lăstari pe plantă. Fixaţi-I bine în pământ.

Gazon

Dacă nu a plouat des, tăiaţi gazonul la o înălţime puţin mai mare pentru a-I permite să se dezvolte optim. Este esenţial să îl udaţi regulat, mai ales în zilele călduroase şi când aţi plantat gazon nou sau aţi reînsămânțat. Udaţi seara sau dimineaţa devreme pentru a nu „arde” iarba prin efectul de lupă al picăturilor de apă.

Nu uitaţi de fertilizant, este esenţial pentru un gazon puternic şi sănătos şi nici de tăierile regulate care nu numai că îl menţin sănătos, ci îi oferă şi un aspect minunat.

Ce mai este de făcut în grădină

Inspectaţi odată la câteva zile plantele pentru identificarea dăunătorilor şi luarea de măsuri preventive din timp. Smulgeţi regulat buruienile pentru a lăsa plantelor spaţiul şi resursele necesare pentru a respira şi dezvolta corespunzător. Tot acum este momentul să mulciţi pământul pentru a preveni atacul limacşilor asupra plantelor dumneavoastră.

Amestecaţi regulat compostul pentru a-l aera şi nu uitaţi să le puneţi apă păsărelelor!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro