În august grădina este verde şi plină de flori şi ne dorim să o păstrăm la fel până în toamnă. Iată ce trebuie să faceţi în luna august pentru a păstra frumuseţea grădinii şi a o pregăti pentru recolta de toamnă.
Este una dintre cele mai frumoase perioade pentri grădinari, cu dimineţile plăcute şi serile lungi şi călduroase. Nu este numai momentul relaxării, ci şi a pregătirii grădinii pentru toamnă. Iată ce este indicat să faceţi în luna august:
Protejaţi-vă roşiile
Orice grădinar care se respectă are sigur câteva fire de roşii în grădină! Îndepărtați frunzele de la nivelul inferior din planta de tomate pentru a ajuta la reducerea riscului de îmbolnăvire și menţinerea unei producţii mai lungi. Prin îndepărtarea frunzelor de la nivelul inferior, cele rămase au mai mult spațiu și acces la lumina soarelui, astfel încât sunt mai susceptibile să rămână uscate și curate, fără sol care conține agenți patogeni.
Toaletaţi plantele perene
Plantele aromatice sunt un plus fantastic pentru grădinile de toate dimensiunile. Oregano și cimbru sunt plante perene, ceea ce înseamnă că cresc în fiecare an fără a fi nevoie să fie replantate. Pentru a le ajuta să crească în fiecare an, toaletaţi-le în august pentru a vă asigura că rezistă la îngheț.
Nu uitaţi de plante în concediu
Este important să nu vă lăsați plantele lăsate de izbelişte când plecaţi în vacanță. Le puteţi cere ajutorul vecinilor să le ude constant sau, o modalitate fără intervenţie umană este achiziţia unui irigator automat. Odată configurat, cu acesta puteți controla cantitatea și frecvența de apă necesară plantelor dvs., lăsându-le perfect hidratate fără a le îneca în apă.
Toaletaţi lavanda
La fel ca în cazul multor alte flori, este important să tăiem lavanda după perioada de înflorire pentru a-I stimula creşterea. Asigurați-vă că tăiaţi lavanda frumos, păstrându-I forma rotunjită. Ar trebui să tăiați aproximativ o treime din plantă folosind un foarfece ascuţit şi curat. Puneți butașii într-un compost de ghiveci umed și bine drenat (o parte granulată într-o parte compost) și așezați în loc rece şi uscat.
Curăţaţi petuniile şi daliile
Smulgerea constantă a florilor asigură o înflorire continuă sănătoasă, iar luna august este luna ideală pentru a curăţa petuniile și daliile din ghiveci. Plantele precum daliile au tulpini dure și stricte, așa că folosiţi-vă de un foarfece de grădină atunci când îndepărtați florile uscate.
Hrăniţi plantele din jardiniere
Trebuie să udaţi şi să puneţi îngrăşământ lichid plantelor din jardiniere, mai ales dacă plecaţi în vacanţă. Odată însă ce înflorirea lor s-a terminat, opriţi-vă. Hrănirea lichidă este potrivită şi pentru gazon (dacă este monocultură), dar dacă vreţi să aveţi un „gazon” mai sălbatic, tot ce aveţi de făcut este să tăiaţi regulat gazonul.
Recoltarea și îngrijirea pomilor fructiferi
Prunele, piersicile, nectarinele și caisele ar trebui să fie coapte acum și gata de recoltare. Puteţi tăia din crengile care nu mai au fructe, iar cele încărcate de fructe trebuie sprijinite ca să poată „duce” coacerea până la sfârşit. Ramurile de zmeură au fructificat pot fi întoarse şi băgate în pământ, iar ramurile de coacăz negru trebuie tăiate cu o treime.
Toaletați tufişurile
Tufişurilor li se poate face acum o toaletare, înainte de a înceta să crească. Arbuştii cu flori pot trece şi ei prin acelaşi regim de îngrijire, iar arbuştilor şi tufişurilor topiare li se poate reface forma.
Bazinul pentru păsări
Bazinele cu apă pentru păsări se evaporă rapid în august şi se pot umple de alge. Nu uitați să le curățați în mod regulat și să le completați cu apă proaspătă și rece pentru a ajuta păsările în timpul căldurii amiezii.
Puneţi conserve
Grădina este plină de minuni delicioase în august: coacăze, ceapă, roșii, prune şi câte şi mai câte. Nu numai că sunt gustoase consumate proaspete, dar pot fi şi vedete în gemuri, jeleuri sau murături!
Colectați apa de ploaie
Dacă nu aţi făcut-o până acum, instalaţi un rezervor de colectare a apei de ploaie. Nu numai că vă ajută să economisiţi la factura de apă, dar este şi o modalitate de a uda plantele exact ca în natură. Atenţie însă: în loc de a uda plantele des, mai bine le udaţi în profunzime. Evitaţi astfel să se chinuie să îşi ia apa de la suprafaţă şi să facă rădăcini aproape de suprafaţă care duc la îmbolnăvirea lor.
Relaxați-vă și bucurați-vă de grădină!