Busuiocul, aroma divină

 

Busuiocul este una dintre plantele aromatice folosite des în bucătăria europeană. Miroase divin şi are un gust unic care schimbă subtil esenţa oricărei mâncări.

Este delicios în mâncare, dar este şi plantă tămăduitoare şi sfântă. Este cunoscut în special pentru ameliorarea problemelor tractului intestinal (în special diaree), dar proprietăţile sale antiinflamatoare, antimicrobiene, antioxidate, antivirale şi imunostimluante îl pun în rând cu cele mai versatile plante medicinale.

Mirosul busuiocului aminteşte de liniştea verii şi de sunetul clopotului de la biserică. Îl găsim pus la icoanele cu sfinţi blânzi, dar şi sub perne încercând să ghicească viitorul. Este o plantă magică despre care se spune că ne leagă cu fire nevăzute de cer şi a magia lui a fost simţită din cele mai vechi timpuri.

Credinţele străvechi, dar şi aroma lui minunată, ne fac să ne întrebăm cum putem să avem busuioc proaspăt în grădina de acasă?

Cu frunzişul lui verde care la cea mai mică strivire răspândeşte o aromă  puternică, busuiocul îşi găseşte cu uşurinţă locul în grădina de acasă, atâta timp cât îi acordăm puţină atenţie.

Sfaturi de planteare

  • În grădină, busuiocul îşi găseşte locul după ce vremea s-a încălzit bine în primăvară (cel puţin 2 săptămâni de vreme bună după ultimul îngheţ de primăvară).
  • Poate fi plantat în stratul din grădină sau în containere şi ghivece mari.
  • Esenţial este ca atunci când plantaţi răsadurile de busuioc (sau direct seminţe) să lăsaţi un spaţiu de cca 20 de cm între plante şi să le puneţi într-o zonă însorită şi cu drenaj bun
  • Oferă-i un start sănătos busuiocului şi pune la baza lui compost  sau pământ bogat în nutrienţi. PH-ul pământului trebuie să fie unul normal, între 6,0 şi 7,0.
  • Atenţie! Deşi îi place în loc însorit, busuiocul urăşte uscăciunea, aşa că trebuie să vă asiguraţi că pământul este în permanenţă umed. Asta îi va asigura şi o înfrunzire bogată.
  • Culegeţi frunzeşe de sus şi din lateral pentru a-i stimula creşterea (şi a le folosi la mâncare, nu-i aşa?) şi smulgeţi şi inflorescenţele pentru a-l împiedica să facă prea repede seminţe.
  • Este necesară fertilizarea periodică a busuiocului, pentru este supus „exploatării” masive şi trebuie încurajat să facă mereu frunze noi.
  • În plus, dacă îl plantaţi în loc foarte însorit, este indicat să puneţi mulci în jurul lui pentru a păstra pământul umed şi a evita necesitatea udării (aproape) zinlice

Recoltarea seminţelor

Este indicat să „ciupim” mereu frunzele şi florile pentru a nu lăsa busuiocul să înflorească. De ce? Pentru că odată ce înflorit şi a făcut seminţe, busuiocul nu va mai face frunze.

Dacă vreţi să obţineţi seminâe, către toamnă, opriţi-vă din ruperea frunzelor şi lăsaţi busuiocul să înflorească.. Recoltaţi apoi seminţele şi puneţi-le la loc uscat.

Dacă vă doriţi o exploatare totală a busuiocului, lăsaţi-l până la primele semne de îngheţ şi apoi tăiaţi întreaga plantă de la nivelul solului şi culegeţi-i frunzele. Le puteţi usca şi măcina, puteţi face un minunat pesto din ele sau puteţi să le păstraţi la congelator.

Busuiocul este minunat în mâncăruri cu roşii, salate, sosuri şi în paste. De ce să nu aveţi întotdeauna busuioc proaspăt la îndemână?

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro