Boli fungice de toamnă

Din cauza atmosferei umede din timpul iernii, bolile fungice ale plantelor se răspândesc cu uşurinţă.

Ciupercile se răspândesc prin intermediul unor mici particule asemănătoare prafului numite spori. Sporii zboară prin aer și, dacă tipul potrivit de spori aterizează pe o plantă adecvată, sporul poate începe să germineze și să dezvolte o ciupercă – dar numai dacă există umiditate în jur. Prin urmare, ceaţa de toamnă, roua și ploile joacă un rol important în a ajuta la răspândirea bolilor fungice.

Iată câteva dintre cele mai frecvente boli fungice care se găsesc în grădină:

Făinarea

Denumită după învelișul albicios care strică lăstarii și frunzele noi, făinarea afectează plante precum trandafiri, cucurbitaceele (rude cu dovleacul), hortensiile, azaleele și merele.

Sulful de var oferă un control eficient al făinării și este potrivit pentru a fi aplicat legumelor, inclusiv roșiilor. Pentru plantele care nu sunt comestibile, cum ar fi begoniile (care sunt foarte predispuse la mucegai) sau trandafirii există şi soluţii chimice, gata preparate, cu eficienţă mare.

Pătarea brună

Cea mai notorie boală de pătare a frunzelor este pătarea brună, flagelul plantelor de trandafir. Sporii acestei boli trebuie să stea pe o suprafață umedă timp de aproximativ șapte ore înainte de a putea germina, astfel încât una dintre cele mai bune modalități de a preveni dezvoltarea acesteia este să mențineți frunzele uscate. Udați întotdeauna trandafirii dimineața și lăsați frunzele să se usuce pe parcursul zilei.

Putregaiul rădăcinilor

Adesea cauzată de ciupercile numite phytophthora, această problemă se deplasează de la rădăcini pentru a provoca revenirea în frunze și tulpini. Afectează plante precum eucaliptele. Drenajul deficitar poate exacerba problema, așa că încercați să evitați cultivarea plantelor sensibile pe soluri grele sau argiloase.

Rugina

Rugina își primește numele de la pustulele galbene / portocalii care apar pe frunziș. Există sute de boli diferite de rugină și afectează o gamă largă de plante. Toamna rugina este mai prezentă decât în restul anului.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro