Planta tinereții, cum mai este numită, Ashwagandha este din nou la mare prețuire astăzi, după ce știința modernă a demonstrat ceea ce medicina tradițională susținea de mii de ani!
De la Ashwagandha se folosesc atât rădăcinile, cât și semințele și frunzele. Este folosită ca tonic și pentru ameliorarea durerilor reumatice, a inflamațiilor, tulburărilor nervoase, răcelii, tulburărilor feminine, ulcerelor etc. Ashwagandha și extractele sale sunt folosite la prepararea ceaiului de plante, a pudrelor, a tabletelor și a siropurilor.
Ashwagandha (Withania somnifera) mai este cunoscută și sub denumirea de ginseng indian și este cunoscută de sute de ani sistemelor tradiționale indiene de medicină, Ayurveda și Unani. Este un subarbust ramificat, erect, care atinge aproximativ 1,50 m înălțime și care crește în regiuni uscate și subtropicale. În India, țara de unde provine majoritatea producției de Aswagandha, este cultivată ca cultură de sezon ploios târziu. Cultura necesită un sezon relativ uscat în timpul perioadei de creștere. Poate suporta temperaturile extreme, atât minime, cât și maxime și se adaptează de la o altitudine de la nivelul mării până la peste 1500m.
Dacă vreți să aveți Aswagandha în grădină și să vă bucurați de propriul dumneavoastră remediu, este de ajuns să urmați sfaturile de mai jos.
Cum să creștem Ashwagandha
Înmulțire și plantare
Ashwagandha se înmulțește din semințe. Se cultivă în condiții calde și umede, la o temperatură de aproximativ 25 – 30 C. Odată ce s-a prins, este o plantă tolerantă la secetă și crește în sol uscat.
Pentru cultivarea ashwagandha, plantați semințele la 2 cm adâncime și la 10 cm distanță când temperatura este de aproximativ 20 C. Semințele vor germina în două săptămâni. Udați bine răsadurile în timp ce încearcă să prindă rădăcini. Răriți plantele slabe după o lună de creștere, lăsând un spațiu de aproximativ 50 – 60 cm între plante.
Locație
Plantați ashwagandha într-un loc uscat și însorit al grădinii. Dacă solul este sărac, adăugați gunoi de grajd pentru a-l îmbogăți și îndepărtați buruienile și resturile de pe locul de plantare.
Sol
Are nevoie de sol nisipos și bine drenat, astfel încât apa să se scurgă rapid, nivelul pH-ului ar trebui să fie în jur de 7,5 – 8, neutru până la ușor alcalin. Cultivarea Ashwagandha nu este posibilă în solul care reține umiditatea și rămâne îmbibat cu apă.
Udare
Udarea ar trebui să fie economică și numai atunci când planta pare însetată. Ginsengul indian este o plantă rezistentă la secetă și nu-i place să aibă rădăcinile ude.
Temperatura
Ashwagandha crește cel mai bine atunci când temperatura variază între 20 – 35 C, sub sau deasupra acestui interval prezentând o creștere mult mai lentă.
Îngrăşământ
Dacă doriți să folosiți Aswagandha în scopuri medicinale, nu folosiți fertilizator. Singurele îngrășăminte permise sunt cele organice, așa că puteți pune gunoi de grajd sau compost în apropierea bazei plantei.
Iernarea
Dacă cultivați Ashwagandha într-un climat mai rece, iernați în interior. Păstrați-o la temperatură în jur de 10 – 15 C sau cultivați-o ca plantă anuală primăvara și vara.
Dăunători și boli
Dăunătorii precum acarienii păianjen atacă planta. De asemenea, planta este afectată de petele frunzelor, tulpina și putregaiul frunzelor. Când planta este udată în exces, este posibil să apară putregaiul rădăcinilor.
Recoltarea rădăcinii de ashwagandha
Ashwagandha este gata de recoltat în 150 – 180 de zile, când florile și fructele încep să se formeze, iar frunzele încep să se usuce.
Recoltați rădăcinile de ashwagandha săpând cu atenție și folosind un instrument mic. Aveți grijă să nu deteriorați planta atunci când săpați și asigurați-vă că solul are puțină umiditate în timp ce faceți acest lucru.
După recoltare, rădăcinile se separă de plantă. Rădăcinile se spală și se curăță și se taie în bucăți mici de 7-10 cm și se usucă la soare sau la umbră.
Boabele sunt, de asemenea, uscate și zdrobite pentru a recolta semințele.