Alternarioza la Cucurbitaceae

Grădinarii au o veche zicală: ploile din aprilie aduc flori de mai. Din păcate, mulți grădinari învață, de asemenea, că temperaturile reci și ploile de primăvară urmate de căldura verii pot aduce boli fungice. O astfel de boală care se dezvoltă în căldura de vară, care urmează vremii umede de primăvară, este altenarioza la curcubitacee.

Cucurbitaceele sunt plante din familia dovlecilor. Acestea includ pepeni, dovlecei, castraveți și multe altele. Se știe că o boală fungică cunoscută sub numele altenarioza afectează mai mulți membri ai familiei cucurbitelor.

Alternarioza cucurbitaceelor este cauzată de agentul patogen fungic Alternaria cucumerina. Această ciupercă poate ierni în resturi de grădină, iar primăvara, noile plante de grădină pot fi infectate prin contactul cu suprafețele infectate și stropirea ploii sau a udării. Pe măsură ce temperaturile cresc, ele devin potrivite pentru creșterea sporilor. Acești spori sunt apoi transportați pe vânt sau ploaie pentru a afecta mai multe plante și ciclul continuă.

Primele simptome ale alternariozei cucurbitaceelor sunt pete mici de cca 12 mm care apar pe frunzele mature din partea superioară a plantelor. Pe măsură ce boala progresează, aceste pete cresc în diametru și încep să afișeze un inel sau un model asemănător țintei cu inele maronii mai deschise în centru și inele întunecate în jurul lor.

Atacul fungic infectează în cea mai mare parte doar frunzișul, dar, în cazuri extreme, poate afecta fructul, cauzând leziuni întunecate, scufundate, care pot fi sau nu ușor neclare sau pufoase. Frunzele infectate se pot ondula sau crește sub formă de cupă.

Controlul altenariozei

Prevenirea este cea mai bună metodă de combatere a altenariozei. De asemenea, curățarea resturilor de grădină toamna sau primăvara, înainte de a planta noi plante. De asemenea, se recomandă ca culturile de curcubitacee să fie rotite pe o rotație de doi ani, ceea ce înseamnă că după ce grădina este folosită pentru cultivarea pepenilor, curcubitaceele nu ar trebui să fie plantate în același loc timp de doi ani.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro