Acarienii sunt păianjeni, nu insecte. Au 8 picioare; insectele au doar 6. Indiferent, sunt un dăunător grav atât în interior, cât și în exterior. Acarienii păianjen sunt foarte mici, au o lungime de doar aproximativ 1/20 dintr-un cm și sunt dificil de văzut. Se hrănesc cu seva vegetală și se pot înmulți rapid și în număr mare, putând determina frunzele să capete un aspect plin de praf. Frunze se îngălbenesc apoi și devin maro în cele din urmă.
Simptome și diagnostic
Deoarece acarienii sunt atât de mici, primul semn este în general o plantă care arată obosită sau bolnavă. Frunzele pot apărea înțepenite și ondulate. Când o frunză sau o ramură este bătută peste o foaie albă de hârtie, se pot vedea mișcări mici pete care apar ca praf sau piper.
Ciclu de viață
Acarienii pot merge de la ou la adult matur în mai puțin de două săptămâni. În interior, precum și în aer liber, apar mai multe generații în fiecare an.
Strategii integrate de gestionare a dăunătorilor
- Îndepărtați acarienii. Eliminați cât mai mulți acarieni folosind un curent puternic de apă. Făcut în mod regulat, aceasta poate reduce dramatic colonia de acarieni. Spălați plantele fie în aer liber, fie la duș. Protejați solul astfel încât să nu fie contaminat.
- Folosiți săpun insecticid. Multe săpunuri insecticide sunt, de asemenea, eficiente în combaterea acarienilor, așa că verificați eticheta. Alte produse cu săpun pot fi sub forma de spray-uri miticide. Aceste săpunuri sunt special formulate pentru a ucide acarienii și a nu deteriora plantele. Ele pot fi foarte eficiente dacă sunt utilizate frecvent până când problema este sub control.
- Folosiți spray-uri horticole de ulei. Uleiurile foarte rafinate vândute ca uleiuri superioare sau horticole sunt, de asemenea, foarte eficiente în controlul acarienilor. Uleiul sufocă acarienii. Spre deosebire de uleiurile latente, aceste uleiuri sunt foarte rafinate și în condiții adecvate, pot fi aplicate plantelor în frunziș fără a le deteriora. Urmați instrucțiunile etichetei pentru a evita deteriorarea unor plante care pot fi sensibile. Uleiurile superioare sunt, de asemenea, considerate netoxice și sunt mai puțin dăunătoare insectelor benefice. Când pulverizați în interior, protejați suprafețele care pot fi deteriorate de un reziduu de ulei.
- Folosiți miticide chimice. Sunt disponibile multe miticide înregistrate pentru utilizare în interior. Urmați instrucțiunile și, dacă este posibil, pulverizați în exterior sau în garaj, dacă vremea permite. Verificați eticheta pentru controlul acarienilor.
- Pentru a limita problemele viitoare, inspectați regulat plantele. Cu o inspecție regulată, problemele dăunătorilor pot fi surprinse când abia începe și controlul este mai ușor. De asemenea, se recomandă izolarea plantelor nou achiziționate timp de 2-3 săptămâni pentru a limita introducerea dăunătorilor în interior. Aducerea plantelor în interior în toamnă este un alt mod de a introduce acarienii în interior.