Nu există Crăciun fără brad! Indiferent dacă este vorba de brad tăiat, de un brad în ghiveci sau pur şi simplu de o coroniţă de brad, este important să simţim în casă parfumul acelor şi conurilor de brad.
Există mai multe tipuri de conifere care pot fi aduse în interior pentru a îndeplini rolul bradului de Crăciun. Majoritatea sunt disponibili ca arbori tăiați, dar sunt există și arbori cultivați în containere sau cu rădăcină (scoşi din pământ cu rădăcină şi introduşi într-un recipient.
Deşi ne interesează în primul rând aspectul, ar fi bine să înceapă să ne intereseze şi provenienţa bradului de Crăciun. S-a terminat cu brazii tăiaţi fără autorizaţie, direct din pădure şi, din fericire, putem cumpăra brazi crescuţi în pepiniere. În plus faţă de asta, trebuie însă să ne preocupe şi zona de provenienţă. Deşi avem brazi spectaculoşi proveniţi din ţări nordice, de ce să nu cumpărăm brazi autohtoni, crescuţi în România? Tot ce trebuie să faceţi este să întrebaţi despre provenienţa acestora şi să cumpăraţi un brad românesc!
Arborii tăiaţi
După ce aţi cumpărat un brad tăiat şi l-aţi adus în casă, evitaţi să îl așezați prea aproape de sobă sau calorifer, deoarece acest lucru va provoca pierderi excesive de umiditate și căderea acelor.
Dacă trunchiul nu a fost deja ascuţit la magazin, încercaţi să îl tăiaţi astfel încât să intre în suportul bradului şi eventual, îi puteţi face 2-3 tăieturi mai adânci pentru ca bradul să îşi poată trage apa.
Puneţi apă în sport şi apoi verificați zilnic și completați apa când scade nivelul. Dacă aveţi grijp, bradul de Crăciun ar trebui să se păstreze fără probleme aproximativ patru săptămâni.
Brad în ghiveci
Un arbore în ghiveci trebuie îngrijit ca orice altă plantă. De aceea, trebuie să îi acordăm o atenţie specială:
- pentru a reduce stresul și deteriorarea bradului, cel mai bine este să îl împodobiţi într-o cameră mai rece
- Aduceţi-l în interior cât mai târziu posibil – chiar cu o zi sau două înainte de Crăciun ar fi ideal
- Nu îl ţineţi în casă mai mult de două săptămâni, iar dacă pare „nefericit” scoateţi-l mai repede afara.
- Fie plantați copacul în grădină după Crăciun, fie (dacă doriți să-l aduceți din nou în interior anul viitor) creșteți-l într-un recipient, mutându-l anual într-un ghiveci mai mare până ajungeți la dimensiunea maximă care poate fi mutată confortabil aproximativ 45cm diametru și adâncime.
Plantarea
Pomii de Crăciun plantați în ghivece vor fi limitați în mărime de constrângerile ghiveciului. Dar dacă sunt plantați în grădină, pomii de Crăciun pot ajunge la înălţimi foarte mari, de până la 20 – 40m în cca 20 de ani! Cei mai mici brazi de Crăciun sunt probabil brazii Fraser, care ajung la aproximativ 7 m după douăzeci de ani (maxim 20 de m la maturitate maximă) și brazii coreeni, care ajung la 4 m în douăzeci de ani.
Tipuri de brazi de Crăciun
- Picea abies (molid norvegian): pom de Crăciun tradițional, cu un miros bun, dar care își pierde repede acele.
- Abies nordmanniana (brad Nordmann): ace de culoare verde închis care se pierd foarte lent, dar este mai scump decât molidul norvegian.
- Picea pungens Grupul Glauca (molid albastru): Ace albastre, mai înțepătoare decât alți copaci, își păstrează ace mai bine decât molidul norvegian.
- Abies koreana (brad coreean): ace verde închis, ușor ondulate. Calitate excelentă de susținere a acului.
- Abies fraseri (brad Fraser): proprietăți bune de menținere a acului, un parfum minunat de pin și forma regulată a unui molid norvegian.