Este una dintre cele mai cunoscute boli ale plantelor şi probabil că deja ştiţi cum arată: apare sub forma unor pete galbene, maronii sau negre, cu marginea neregulată care se pot extinde şi acoperi toată frunza. Apare şi pe fructe unde se manifestă sub forma unor pete circulare, afundate, pe tulpini şi flori.
Combaterea antracnozei poate fi un proces frustrant, de durată şi de aceea este bine să ştim cât mai multe lucruri despre această boală şi cum o putem preveni.
Informații utile despre antracnoză
Antracnoza este o boală fungică care tinde să atace plantele primăvara când vremea este încă rece și umedă, în principal frunzele şi ramurile tinere. Ciuperca iernează în crenguțe moarte și frunze căzute, iar vremea rece și ploioasă creează condițiile perfecte pentru răspândirea sporilor.
Vremea uscată și caldă oprește evoluția bolii care poate începe din nou odată ce condițiile meteorologice devin optime pentru dezvoltarea fungilor. Problema poate fi ciclică, repetându-se ani la rând, dar rareori este fatală. Ciuperca antracnoză infectează mulți copaci și arbuști de foioase, dar şi arbori şi arbuşti veșnic verzi, precum şi pomi fructiferi sau legume.
Antracnoza este uşor de observat de-a lungul frunzelor și venelor sub forma unor leziuni mici. Aceste leziuni întunecate și scufundate pot fi găsite și pe tulpini, flori și fructe. Pentru a face distincția între antracnoză și alte boli ale frunzelor, trebuie să examinați cu atenție partea inferioară a frunzelor pentru a găsi un număr de puncte mici de culoare cafenie până la maro, de dimensiunea unui cap de ac. Dacă nu sunteți sigur cu privire la diagnosticarea antracnozei, verificaţi cu un specialist de la un magazin specializat.
Ce plante fac antracnoză?
O mare varietate de plante poate fi afectată de ciuperca antracnoză, inclusiv cele cultivate în sere, cum ar fi plantele cu frunze tropicale.
Plantele în ghivece și culturile de seră precum ciclamenul, ficusul, lupinul, palmele, suculentele și yuca sunt uneori afectate. Copacii și arbuștii care sunt predispuși la antracnoză includ arțar, camelie, nuc, frasin, azalee, stejar și sicomor.
Cum se tratează antracnoza?
Este foarte important să ştim că controlul antracnozei începe cu practicarea unei igienizări bune. Ridicarea și eliminarea tuturor părților de plante bolnave, inclusiv a crengilor și frunzelor, de la sol sau din jurul plantei este importantă. Acest lucru împiedică iernarea ciupercii în apropierea plantei. Tehnicile adecvate de tăiere pentru a copacii eesturile lemnoase vechi sau moarte ajută, de asemenea, la prevenirea ciupercilor antracnoze. Menținerea plantelor sănătoase prin furnizarea de lumină, apă și îngrășăminte adecvate va întări capacitatea plantei de a evita un atac de ciuperci.
Copacii și plantele stresate au o perioadă dificilă de recuperare după ciuperca antracnoză. Tratamentul chimic este rar utilizat, cu excepția cazului în care boala implică plante nou transplantate sau defolierea continuă.