Dacă aveți acces la un balcon, pe acoperiș, terasă sau patio, puteți cultiva o gamă largă de legume, ierburi, plante perene, flori și chiar viță de vie. Cum? În ghivece şi containere!
- Asiguraţi-vă că aveţi voie să vă faceţi o grădină în balcon sau pe acoperişul casei în acre locuiţi. Întrebaţi care sunt regulile care trebuie respectate.
- Gândiţi-vă dacă balconul poate susţine greutatea ghivecelor de lut, pline de pământ. Ca o alternativă, puteţi folosi ghivece de orez, recipiente din plastic sau fibră de sticlă sau pungi de cultură din țesături combinate cu amestecuri ușoare de sol.
- Udarea este o problemă de bază. Luaţi în considerare irigarea prin picurare sau ghivecele cu auto-udare. Aveţi grijă la cantitatea de apă cu care udaţi, să nu produceţi un exces de apă care va ajunge la vecinii de dedesubt!
- Alegerea plantelor potrivite pentru balconul sau acoperişul dumneavoastră este foarte importantă. Nu pierdeți spațiu şi timp cu ceva care nu se va dezvolta bine în balcon. Înainte de a alege plantele, verificaţi care este cantitatea de lumină pe care o primeşte balconul.
Balconul este orientat spre sud și primește soare direct toată ziua? Cactușii, multe flori și majoritatea legumelor – dacă sunt păstrate bine udate – se vor simţi bine acolo.
Dacă balconul dvs. este orientat spre nord sau este umbrit de alte clădiri pentru cea mai mare parte a zilei, uitați-vă la plante care prosperă în lumină slabă, cum ar fi coleus, ferigi, impatiens, hosta și begonii.
Unele verdeţuri, cum ar fi spanacul sau salata verde, pot crește cu mai puțin de o jumătate de zi de soare. Şi unele plante aromatice reuşesc să se adapteze la o cantitate mai mică de lumină.
Rețineți că majoritatea legumelor au nevoie de un minim de 6 până la 8 ore de soare pe zi!
- Bate vântul? Cu cât vă aflați mai sus, cu atât este mai probabil să bată mai tare vântul, iar vântul fierbinte şi uscat poate distruge rapid plantele. Protejaţi balconul cu o plasă sau paravane textile.
- Cât de cald este pe balcon sau acoperiș? Unele plante se vor ofili pur și simplu în căldură mare. Dacă căldura este o problemă, alegeţi plante tropicale! Un singur ghiveci cu un bananier sau canna poate aduce spiritul junglei! De asemenea, plantele suculente se vor simţi bine aici!
- Cât de mare este spațiul? Dacă este mic, începeţi cu ghivece mici. Da, în cele din urmă vă puteți gândi la grădinăritul vertical, dar un începător ar trebui să înceapă cu câteva ghivece. Trebuie să înțelegeți cât timp aveți la dispoziție pentru grădină și să nu exagerați. Folosiți spațiul de perete pentru a atârna coșuri și buzunare de perete.
- Vreţi să creşteţi legume? Probabil că nu veți putea crește suficiente legume pentru a vă satisface toate nevoile, dar niște fasole, o salată, roșii cherry și o plantă de ardei vă vor oferi un gust proaspăt de vară. Asigurați-vă că sunt situate în cele mai luminoase locuri.
- Aveți timp să vă îngrijiți plantele? Întreținerea este importantă într-o grădină mică. Când planta este în ghiveci în loc de pământ, trebuie udată mai des. Acesta este un alt motiv pentru a lua în considerare oalele cu auto-udare sau irigarea prin picurare. Asigurați-vă că legumele sunt culese atunci când se coc pentru a menține plantele productive.
- Aveți bugetul necesar? Aveți grijă să nu cumpărați doar plante gata cultivate doar dacă doriți să cheltuiți o avere. Cumpărați semințe sau cereți prietenilor să împartă semințe. Obțineți semințe aruncate din pepiniere. Transformați cutii de cafea în recipiente drăguțe (faceţi găuri în partea de jos). Singurul lucru pe care trebuie să cheltuiți cu adevărat bani este solul de calitate pentru ghivece. Pământul obișnuit nu este steril și aduce boli și probleme.