Minunatele muşcate!
Nu există amintire a verilor petrecute în grădina bunicilor fără bogăţia viu colorată a muşcatelor. Păreau că îmbracă ferestrele şi pridvoarele şi înfloreau cât este vara de lungă.
Cum se face că bunicile cunoşteau secretul muşcatelor, iar noi ne chinuim de multe ori să le păstrăm înflorite pe cele câteva pe care le-am luat din magazin?
În primul rând, bunicile noastre erau mai aproape de natură şi nu căutau sfaturi profesioniste. Se uitau la flori şi ştiau dacă au nevoie de apă, de soare sau de îngrijire.
Haideţi să redescoperim secretele creşterii muşcatelor!
Muşcatele sunt de mai multe feluri:
- Muscata obişnuită – Pelargonium zonale
- Muşcata curgătoare – Pelargonium peltatum
- Muşcata englezească – Pelargonium grandiflorum
- Muşcatele parfumate (Pelargonium fragrans si Pelargonium odoratissimum)
- Muşcatele trandafir (Pelargonium radula)
Bunicile noastre creşteau muşcatele obişnuite şi ele sunt cele de care ne amintim cu plăcere. Astăzi însă câştigă teren şi celelalte tipuri de muşcate, în special cele curgătoare, datorită bogăţiei de flori pe care le revarsă.
Muşcatele obişnuite reprezintă cel mai puternic soi de muşcate şi, din fericire, îngrijirea lor este destul de simplă. Pot fi plantate în strat, în ghivece sau jardiniere şi vor acoperi frumos locul în care sunt plantate cu un frunziş verde închis, cărnos şi flori în culori vii (roşii, roz, albe).
Dacă cumva nu înfloresc bogat, asta înseamnă că sunt nu au suficient soare şi/ sau au primit prea mult îngrăşământ. Muşcatele iubesc soarele şi 4-6 ore de soare pe zi le sunt necesare pentru a se dezvolta optim. De aceea, expunerea lor la sud sau vest este potrivită.
Au nevoie şi de udare constantă care trebuie făcută în profunzime imediat ce solul începe să se usuce (în cazul ghivecelor) sau cel puțin săptămânal în aer liber. Când udaţi plantele, încercaţi să le udaţi la rădăcină nu prin udarea de deasupra deoarece pot apărea probleme de boală sau dăunători.
De asemenea, fertilizarea este necesară, însă cu măsură. Folosiți un îngrășământ solubil în plante de uz casnic sau un îngrășământ 5-10-5 cu materie organică suplimentară la fiecare patru până la șase săptămâni în timpul sezonului activ de creștere.
De asemenea, este bine să îndepărtaţi florile moarte pe măsură ce se usucă pentru a încuraja înflorirea.
Un alt punct care vă poate face să alegeţi muşcatele în grădina sau casa dumneavoastră este uşurinţa cu care se înmulţesc. Butaşii de muşcate prind uşor rădăcini în apă şi duc la formarea de noi plante.
Bunicile noastre le ţineau iarna în pivniţă, la întuneric şi răcoare şi primăvara le scoteau cum începea soarele să dezmorţească curtea. Le puteţi păstra la interior, în geam, la lumină, sau puteţi să le duceţi, la fel, în pivinţă pentru a „hiberna” peste iarnă.
Alte soiuri
În afara muşcatelor clasice care sunt mai puternice, celelalte au nevoie de atenţie sporită pentru că sunt mai sensibile. Toate muşcatele se înmulţesc cu ușurință prin butași.