Diferența dintre castraveții mici și uscați și cei mari, zemoși și parfumați o fac câteva secrete de cultivare!
- Castraveții iubesc soarele
Castraveții au nevoie de mult soare pentru a produce o recoltă excelentă. Ei se bazează foarte mult pe fotosinteză pentru a-și dezvolta tulpini puternice și productive.
De aceea, poziționați cultura de castraveți într-o zonă care primește cel puțin 8 ore de lumină solară în fiecare zi. Și, dacă este posibil, plantați în zona în care luminează soarele încă de dimineața devreme.
Lumina soarelui de dimineață devreme ajută la uscarea rouăi mai rapidă de pe tulpini și a frunze. Dacă stă prea mult pe frunze roua poate crea condițiile perfecte pentru mucegai și boli.
- Un sol bogat
Fie că sunt plantați în pământ sau în containere, castraveții au nevoie de un sol bogat și fertil pentru a crește puternici și a se dezvolta frumos. În plus, acel sol trebuie să aerisit pentru a permite un drenaj bun. Adăugați pentru asta 6 până la 8 căni (câteva lopeți) de compost în fiecare gaură de plantare. Compostul adaugă nutrienți vitali care pot fi absorbiți cu ușurință de plantele de castraveți și asigură drenaj excelent.
- Plantarea în movile
Când plantați direct în sol, plantați recolta pe movile ușor conice. În containere, asigurați-vă că tulpina primară este plantată în movilă, deasupra solului din jur. Motivul acestui tip de plantare este că plantele de castraveți sunt foarte susceptibile la putregai. Dar puțină „plantare înălțată” ajută la menținerea tulpinii principale a plantei departe de apa așezată în timpul ploilor abundente sau udării.
- Mai bine din răsaduri
Deși castraveții pot fi cultivați cu ușurință prin însămânțare directă, este mai indicat să faceți răsaduri și să le transplantați. Creșterea suplimentară și puterea unui transplant oferă plantei o șansă mai bună de a evita și de a lupta împotriva atacurilor gândacului de castravete.
La plantare, plantați două transplanturi pe movilă de castraveți. Dacă însămânțați, plantați 3 semințe și subțiați până la cele 2 cele mai puternice după câteva săptămâni. Prin creșterea mai multor viță de vie pe movilă, acestea se împletesc pentru un plus de rezistență.
- Aveți grijă ce plantați în apropiere
Plantele din jurul castraveților joacă un rol important în productivitatea acestora. Un lucru de evitat este să creșteți castraveți lângă cartofi. Cartofii eliberează în sol o substanță care împiedică foarte mult creșterea castraveților. Și plantarea lor în apropiere poate avea efecte devastatoare!
În schimb, plantarea semințelor de ridichi în jurul plantelor de castraveți ajută la prevenirea atacurilor gândacilor. Când plantați castraveți, puneți pur și simplu 5 până la 10 semințe de ridichi pe marginile movilelor. Semințele germinează rapid și vor ajuta la îndepărtarea gândacilor.
- Rotația culturilor
Castraveții, la fel ca și roșiile și ardeii, pot dezvolta cu ușurință boli transmise prin sol atunci când sunt plantați în același spațiu an de an. Rotiți recolta în fiecare sezon pentru a menține plantele sănătoase și puternice. Pentru cele mai bune rezultate, așteptați cel puțin trei ani înainte de a vă roti înapoi pentru a planta castraveți în aceeași locație.
- Recoltați în mod regulat
Odată ce plantele de castraveți încep să crească și să producă, acestea trebuie culese în mod regulat pentru a continua să producă. Când rodesc din plin, plantele își vor pune energia pentru a face fructele existente mai mari și nu pentru a produce noi flori. Recoltați în mod regulat pentru a menține energia plantelor concentrată pe producerea de noi flori.
În plus, castraveții lăsați prea mult timp pe viță de vie vor deveni lemnoși, plini de semințe și amari.
Mult succes!