5 soluții pentru gazonul ars  de soare

În luna lui cuptor, cei care s-au mândrit cu iarba verde și fragedă, se uită îngroziți la iarba uscată din curte, arsă de soare. Pentru liniștea lor și sănătatea gazonului, avem câteva soluții!

Deși îngălbenirea și uscarea gazonului apare în special din cauza căldurii excesive, aceasta nu reprezintă singurul motiv al uscării. Prea mult sau prea puțin fertilizator sau pesticide, irigarea defectuoasă și chiar drenajul prost pot duce la îngălbenirea gazonului.

Printre soluțiile „imediate” se numără renunțarea la tunderea regulată a gazonului și evitarea călcării gazonului, udarea zilnică a zonelor arse și folosirea cărbunelui pe aceste zone, deoarece ajută la îndepărtarea pesticidelor și a îngrășământului în exces.

Pentru o „vindecare” a gazonului este nevoie însă de soluții temeinice.

  1. Plantați semințe noi

Pentru a avea sorți de izbândă mai repede și procesul să fie mai ușor, încercați să îndepărtați iarba uscată de pe o suprafață mai mare. Săpați ușor solul și amestecați-l cu pământ nou și apoi plantați semințele. Parcela pe care se plantează iarbă nouă trebuie să primească multă apă timp de câteva săptămâni până când iarba crește puternică. Acoperiți zona cu paie pentru a evita consumul semințelor de păsări.

  1. Folosiți…. zahăr!

Dacă descoperiți efectul pe care zahărul îl are asupra ierbii, cu siguranță îl veți dori pentru următoarea întreținere a gazonului! Iarba va rămâne sănătoasă și verde, totul datorită puterii pe care zahărul o dă solului. Zahărul îmbogățește solul și poate fi benefic pentru microbi și alte organisme.

1 kg de zahăr este de ajuns pentru cca 300 de metri pătrați pe gazon. Și dacă adăugați zahăr în gazon, vă recomandăm să nu mai adăugați niciun fel de îngrășăminte, deoarece combinația va împiedica iarba să rămână verde.

  1. Gazon nou

Unele probleme de ardere din pricina soarelui sunt prea mari pentru a fi rezolvate de soluții moderate. În astfel de cazuri, cea mai bună opțiune este să puneți un nou strat de gazon.

Asta înseamnă să îndepărtați efectiv iarba existentă, arsă la căldură, și să puneți un nou covor de gazon. Fără îndoială, este un proiect mai lung și mai greu, dar odată ce este gata, va merita tot efortul!

Metoda poate fi folosită și pentru petice mici dacă nu doriți să depuneți prea mult efort sau să plantați direct semințe noi. Peticele adăugate vor trebui tratate cu atenție suplimentară în perioada inițială, deoarece acesta este momentul în care au nevoie de cea mai multă îngrijire.

  1. Îngrășăminte

Iarba primește o mulțime de beneficii de la flora microbiană care o ajută să se mențină sănătoasă și verde. Și, în timp ce zahărul poate ajuta la menținerea microbilor în viață, utilizarea excesivă a îngrășămintelor și pesticidelor îi poate eradica.

Mai ales în cazul zilelor călduroase, în care soarele este deja responsabil de deteriorarea ierbii, îngrășămintele în exces sau, dimpotrivă, folosite prea puțin sau deloc, pot avea partea lor de vină.

Ca urmare, este întotdeauna indicat să citiți cu atenție instrucțiunile, înainte de a le pulveriza pe iarbă. Veți vedea momentele când se aplică și cantitatea optimă.

  1. Sistem de drenaj adecvat

După cum am menționat, există zeci de motive care provoacă arderea ierbii. Unul dintre acestea joacă un rol indirect. Sistemele de drenaj, dacă nu dispun de o funcționalitate bună, vor livra solului ori prea multă, ori prea puțină apă.  Repararea drenajului este o operațiune dificilă și costisitoare și, de obicei, este făcută de specialiști în domeniu.

Concluzie

Deși îngrijirea ierbii poate părea o sarcină grea, rezultatele așteptate sunt excelente și vă vor da satisfacția unui gazon frumos și atractiv.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro