5 sfaturi pentru curățenia de primăvară!

Înainte de da startul sezonului de grădinărit, cel mai bine este să începeți curățenia de primăvară în grădină care să vă permită să vă desfășurați apoi în cele mai bune condiții!

  1. Straturile, la inspecție

Este momentul pentru o ordine generală în straturi. Îndepărtați frunzele și alte resturi de pe paturile de flori și de pe borduri. Este un moment ideal acum pentru reducerea creșterilor vechi și acum moarte a ierburilor și a plantelor erbacee perene.

Curățați bordurile și straturile de flori până la pământ. Puneți toată materia organică moartă pe care ați curățat-o în grămada de compost pentru a se descompune. Dacă aveți buruieni îndepărtați-le și fie le ardeți, fie le puneți la coșul de gunoi. Nu le puneți în grămada de compost, deoarece semințele vor germina și vă vor da bătăi de cap mai târziu.

Dacă solul este dezghețat, săpați ușor și amestecați-l cu amestec organic cum ar fi gunoi de grajd bine putrezit, compost sau deșeuri verzi reciclate.

  1. Curățați sera

Dacă aveți o seră, acum este momentul perfect o curățenie generală care să o lase pregătită pentru răsaduri și butași de primăvară. Apelați la detergent pentru a spăla exteriorul și pentru a îndepărta algele, mușchiul și murdăria generală. Asta va permite luminii să intre în cantitate mai mare în timpul lunilor de creștere și va îndepărta depozitele de mușchi și murdărie care pot fi casă pentru dăunători și boli. Asigurați-vă că dezinfectați și interiorul sticlei – dăunătorii și bolile care iernează pot supraviețui în cele mai mici colțuri.

Adunați toate resturile de plante și apoi spălați cu o soluție fierbinte de dezinfectant de grădină. Spălați ghivecele și tăvile pentru semințe pentru a preveni infectarea plantelor tinere. Aerisiți-vă sera bine timp de două zile, astfel încât să se usuce bine.

Inspectați structura pentru orice deteriorare a sticlei sau a orificiilor de ventilație și înlocuiți orice piesă ruptă.

  1. Inspecție la garduri, porți și spaliere

Începutul primăverii este perioada ideală a anului pentru a face mici lucrări de întreținere. Verificați panourile de gard, porțile și spalierele pentru orice semn de deteriorare. Reparați sau înlocuiți orice structuri rupte.

Curățați panourile de gard și porțile cu un aparat de spălat electric pentru a îndepărta murdăria, mușchiul și mucegaiul. Folosiți o perie rigidă pentru a ajuta la îndepărtarea murdăriei puternic încastrate. Lăsați lemnul să se usuce complet înainte de a aplica două straturi de vopsea sau conservant pentru lemn într-o zi uscată.

  1. Curățați și ascuțiți uneltele de grădinărit

Întreținerea uneltelor de grădină vă va ajuta să le păstrați, economisind bani pe termen lung și ajutând la prevenirea răspândirii bolilor. Folosiți un detergent puternic și apă fierbinte pentru a curăța temeinic uneltele cu lame. Ascuțirea instrumentelor va îmbunătăți și performanța acestora; vor fi mai ușor de mânuit și vor tăia mai curat.

  1. Zona de compost

Dacă nu ați făcut-o deja, acum este momentul potrivit pentru a amenaja o zonă de compost în grădină. Puteți cumpăra un coș de compost sau că puteți face unul din lemn.

O zonă de compost oferă un loc pentru a pune toate deșeurile organice, care, odată macerate, vor face un compost minunat și bogat pe care plantele tale îl vor adora! Asigurați-vă că aveți un amestec bun de resturi de iarbă, coji de legume, hârtie și resturi lemnoase. Și pentru a ajuta procesul de compostare, va trebui să întoarceți compostul cu o furcă de grădină în fiecare lună pentru a-l menține aerat.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro