4 pași care vă scapă de păpădiile din gazon

Frumoase atunci când înfloresc, păpădiile se dovedesc a fi ulterior o grămadă de frunze inestetice, cu rădăcini lungi care ne vor invada gazonul la care am trudit cu greu.

Păpădiile pot fi considerate buruieni, mai ales atunci când ne dorim un gazon ca în palmă. Este o plantă extrem de viguroasă, care se înmulțește foarte ușor și care poate invada o întreagă grădină.

Cu toate acestea, păpădiile pot fi considerate benefice pentru iarbă, deoarece rădăcinile lungi ajută la aerarea solului și aduc către suprafață nutrienți valoroși. Dar dacă vă doriți însă un gazon impecabil, este cazul să scăpați de păpădii!

  1. Smulgeți-le

Dacă problema este izolată la câteva plante individuale:

  • Trageți păpădiile când sunt încă în floare, înainte ca acestea să dezvolte semințe.
  • Udați gazonul sau așteptați o ploaie abundentă, astfel încât solul să fie umed și păpădiile să fie mai ușor de scos.
  • Folosiți o unealtă de plivit sau o mistrie ascuțită de grădină pentru a ajuta la slăbirea rădăcinii din sol, apoi trageți ușor planta afară.
  • Turnați cu grijă un erbicid natural sau oțet în orificiu pentru a distruge orice parte rămasă a rădăcinii pivotante. Aceste soluții vor ucide iarba din jur sau plantele din apropiere, așa că este necesară o precizie mărită.
  • Umpleți gaura cu pământ și acoperiți cu semințe de gazon.
  1. Aplicați un ierbicid chimic pe păpădie

Dacă aveți o mulțime de păpădii, controlul chimic selectiv este cel mai bun. Deși aceste produse sunt eficiente împotriva păpădiei și a altor buruieni cu frunze late – rezultatele pot fi adesea observate în doar câteva ore – ele conțin substanțe chimice toxice care sunt dăunătoare pentru oameni și animale sălbatice, precum și pentru alte plante.

Ierbicidele chimice trebuie aplicate atunci când plantele sunt tinere și solul este suficient de umed pentru a pătrunde toxinele. Dacă păpădiile înfloresc deja, optați pentru un erbicid cu frunze late post-emergente.

  1. Aplicați un ierbicid natural pe păpădie

Nu există ierbicide organice selective pe piață. Dacă alegeți un ierbicid natural, trebuie să tratați fiecare buruiană individual sau riscați să afectați iremediabil gazonul și plantele din apropiere. Puteți, de asemenea, să folosiți apă clocotită.

Asemenea erbicidelor chimice, erbicidele naturale trebuie aplicate pe păpădiile tinere și pe pământul umed. Odată ce planta s-a ofilit, slăbiți solul din jurul ei cu o mistrie de mână dacă este necesar și trageți pentru a îndepărta rădăcina pivotantă.

  1. Folosiți fier

Puteți aplica fier (Fe) pentru controlul păpădiilor, care funcționează prin oxidarea fierului, care duce la necroza plantelor și în cele din urmă la moartea buruienilor. Asta nu va afecta iarba și poate avea de fapt un efect pozitiv asupra gazonului, făcând ca iarba să capete o nuanță mai închisă de verde.

Cum împiedicăm revenirea păpădiilor

Să scăpăm de păpădii este doar o jumătate de bătălie câștigată. Ele vor reveni dacă întregul sistem de rădăcină nu este îndepărtat sau ucis. Și pentru că avem de-a face cu o perenă, ne putem aștepta ca aceleași plante să apară an de an. De aceea, trebuie să urmăm aceste trei puncte:

Fertilizare

Fertilizați iarba la fiecare șase până la opt săptămâni în timpul sezonului de creștere. Asta va ajuta la creșterea unui gazon dens, care va elimina buruienile care vor să crească în gazon.

Tundeți mai înalt

Acest lucru ajută la umbrirea solului și la împiedicarea germinării buruienilor.

Control înainte de însămânțare

Utilizați glutenul de porumb ca erbicid pre-emergent fără substanțe chimice înainte ca semințele de buruieni să germineze. Glutenul de porumb va ucide semințele de păpădie dar și alte semințe, așa că utilizați cu precauție. Ca alternativă, puteți folosi un erbicid general pre-emergent pentru plantele cu frunze late pentru a opri germinarea semințelor de buruieni.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro