Subiectul creşterii plantelor din seminţe este extrem de vast, însă în acest ghid vă văm arăta principalii paşi pe care trebuie să îi urmaţi în creşterea plantelor din seminţe, urmând să detaliem în alte articole diferitele moduri de creştere şi de îngrijire a diferitelor seminţe.
Primii paşi în creşterea plantelor din seminţe trebuie să îi faceţi gândidu-vă că oamenii au făcut acest lucru de sute de ani, cu rezultate excelente! Dacă atunci a fost simplu, de ce acum ar fi mai complicat?
Aveţi nevoie de puţină atenţie, răbdare şi câteva informaţii de bază.
Fiecare tip de seminţe are anumite condiţii de creştere şi de aceea, este bine să testaţi câteva varietăţi ţi specii diferite înainte de a începe o cultură intensă de răsaduri. Dacă nu aţi crescut niciodată o plantă din seminţe, alegeţi câteva plante mai puţin pretenţioase cum ar fi coleus, busuioc sau gălbenele.
Urmaţi sfaturile de mai jos şi în curând vă veţi bucura de răsaduri sănătoase!
- Alegeţi timpul potrivit
Timpul potrivit înseamnă că trebuie să pregătim răsadurile pentru a fi gata pentru momentul în care vremea este favorabilă pentru a fi scoase afară. Atenţie însă, vremea favorabilă este diferită pentru fiecare tip de planta, fiecare având nevoie de temperaturi şi condiţii meteo diferite. Unele răsaduri trebuie crescute la interior şi apoi mutate afară, altele pot fi crescute fără problem afară.
Este de ajuns să citiţi eticheta seminţelor şi să vedeţi care este momentul potrivit pentru fiecare dintre ele.
- Căutaţi răsadniţele potrivite
Nu faceţi rabat la răsadniţe! Chiar dacă vi se pare “doar” un recipient, răsadinţa este concepută astfel încât să conţină o cantitate optimă de sol, cee ace va determina o cantitate optimă de apă şi nutrienţi pentru tinerele plante. Răsadniţele au doar câţiva cm înălţime şi sunt prevăzute cu găuri de drenare a apei. Puteţi confecţiona şi dumneavoastră răsadniţele din cutii de iaurt sau pahare de hârtie. Dar cel mai simplu este să le achiziţionaţi pe cele deja existente în magazine, mai ales că au preţuri mici şi sunt uşor de utilizat.
Tăvile pentru răsaduri sunt mai indicate deoarece sunt uşor de umplut cu pământ, umiditatea este distribuită uniform şi pot fi mutate cu uşurinţă.
Nu încercaţi să creşteţi răsaduri în ghivecele de flori. Veţi obţine nişte plante firave, mereu însetate şi lipsite de vlagă.
- Pregătiți solul de creştere
Nu folosiţi sol din grădină, ci alegeţi sol special pentru răsaduri. Solul din grădină este greu, compact şi poate conţine dăunători care vor ataca rapid plantele firave. Solul pentru răsaduri este uşor şi conţine de obicei o cantitate mai mare de nutrienţi.
Udaţi uşor pământul înainte de a-l pune în răsadniţe, umpleţi răsadniţa şi apoi loviţi uşor cu ea de marginea mesei pentru ca pământul să se îndese un pic. Nu uitaţi să puneţi regulat îngrăşământ până la transplantare.
- Sădiţi
Începe aventura! Luaţi pachetul de seminţe şi verificaţi în primul rând adâncimea de însămânţare. Unele plante pot fi presărate pe suprafaţa solului, altele vor trebui însămânţate la anumite adâncimi. Puneţi câteva seminţe în fiecare alveolă pentru a putea ulterior separa cu uşurinţă plantele.
Seminţele mai mari trebuie îngropate şi puteţi pune doar 2-3 într-o alveolă.
Stropiţi cu apă (un recipient de tip spray) sau cu o stropitoare mică. Pentru a grăbi germinarea, acoperiţi tava cu o folie de plastic sau un capac de plastic. Cum au dat primele semne de verde, îndepărtaţi folia.
- Udaţi
La fel cum creşteţi un animal de casă, la fel va trebui să aveţi grijă de răsadurile dumneavoastră. Au nevoie de atenţie constantă! Udaţi în permanenţă solul pentru a-l menţine umed şi aveţi grijă să nu fie înecat de apă. Ar fi bine să puneţi răsadniţa în loc aerisit în care există mişcare de aer, pentru a preveni îmbolnăvirea plantelor şi nu uitaţi să le daţi de mâncare îngrăşământ regulat!
- Asiguraţi lumina
Cum plantele nu pot creşte în absenţa luminii este necesar să le oferiţi multă lumină naturală. Alegeţi, pe cât posibil, ferestre cu expunere mare la soare (către sud de obicei) şi rotiţi regulat plantele pentru a nu le lăsa să se întindă după lumină.
Plantele care nu au suficientă lumină vor fi firave, subţiri, uneori chiar anormal de lungi şi nu vor supravieţui în grădină.
- Mutaţi plantele afară
După ce le-aţi îngrijit cu atenţie timp de câteva săptămâni, nu le puteţi „arunca” direct în grădină. Trecerea bruscă de la mediul confortabil din casă la mediul natural le poate ucide, aşa că este indicat să faceţi un pas intermediar care să asigure o transplantare de succes. Puneţi tava cu răsaduri într-un loc ferit de vânt şi ploaie în grădină şi lăsaţi-le peste zi, noaptea aducându-le în casă. Treptat expuneţi-le cât mai mult la soare, ploaie şi vânt şi în cca 10 zile le veţi putea transfera în grădină.